DEN HAAG - Het enige wat de VVD nog winst kan brengen is een "droomhuwelijk" van lijsttrekker Mark Rutte, liefst daags voor de verkiezingen. Tot die conclusie is een denktank van veertig communicatiedeskundigen gekomen na een dag brainstormen.

Rutte heeft volgens de strategen van de Utrechtse Communicatie Kring cruciale fouten gemaakt in het begin van zijn campagne. Met uitlatingen over zijn moeder en door zijn voorkeur uit te spreken over tv-presentatrice Sacha de Boer, heeft hij zichzelf neergezet als een puber.

Verzilveren

Waar Rutte nog kan hopen op stemmen voor de VVD als huwelijkscadeau, ziet het er voor PvdA-lijsttrekker Wouter Bos van de PvdA niet goed uit. Bos heeft het in zich om de beste "communicator" te zijn van de lijsttrekkers, maar hij slaagt er niet in om dat talent te verzilveren. Hij mist een duidelijk gezicht.

Jan Marijnissen van de SP heeft dat wel door voortdurend op de komen voor de mensen met een minimuminkomen. Premier Jan Peter Balkenende kreeg bij de kiezers een streepje voor op Bos, omdat hij als lijsttrekker van het CDA "consequent zichzelf blijft".

Brave borst

Bovendien heeft Bos geen goed antwoord op de negatieve campagnestrategie van het CDA, dat tweede man Maxime Verhagen naar voren schuift om Bos zwart te maken en vervolgens Balkenende de brave borst laat uithangen. Aldus de Utrechtse Communicatie Kring.

Een woordvoerder van Rutte zegt in een reactie dat de VVD-lijsttrekker zich liever bezighoudt met de inhoud van de campagne dan met speculaties over zijn burgerlijke status.