AMSTERDAM - D66 is de meest homovriendelijke politieke partij van Nederland, zo blijkt uit de Gayvote-analyse van COC Nederland. De partij scoort het hoogst op de tien hoofdthema's aan de hand waarvan de verkiezingsprogramma's zijn beoordeeld.

Uit de analyse blijkt dat D66 vaker de kant van homo's kiest dan andere partijen. Zo vindt D66 als enige partij dat landen die willen toetreden tot de EU het burgerlijk huwelijk moet opstellen voor paren van het gelijke geslacht (homohuwelijk) en dat adoptie door homoseksuele paren moet worden erkend.

"Hoewel D66 de meest homovriendelijke partij van Nederland is, zijn we blij dat ook andere politieke partijen het belang van goed homobeleid onderschrijven", aldus Frank van Dalen van het COC. "Dat zal van invloed zijn op wat straks in het regeerakkoord over homoseksualiteit geschreven wordt."

Stemmen

Verder blijkt dat een derde van de homoseksuele kiezers op een homo of lesbienne zegt te stemmen. Bijna tweederde van de homokiezers stemt op een partij die aandacht besteedt aan homozaken.

Homobeleid

Homobelangenorganisatie COC Nederland lanceerde de website Gayvote om homokiezers te informeren over de mate waarin en de wijze waarop politieke partijen bereid zijn zich in te zetten voor homobeleid. Alle politieke partijen werden uitgenodigd om aan de hand van 52 politieke stellingen kleur te bekennen. De belangrijkste partijen, met uitzondering van ChristenUnie en SGP, hebben deelgenomen aan het onderzoek.