DEN HAAG - Na de VVD kwam ook de PvdA dinsdag met plannen om files aan te pakken. Trekken de liberalen 2 miljard uit voor extra asfalt en snelle rijstroken, de sociaaldemocraten verdelen 1 miljard over knelpunten in het wegennet en verbeteringen in het openbaar vervoer.

VVD-lijsttrekker Mark Rutte wil meer asfalt op de verkeersslagaders A1, A2 en A4/A16, dubbeldekswegen en aparte rijstroken zonder afslagen tussen de grote steden en richting het buitenland.

PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma stelt voor een half miljard te steken in onder meer de A1, de A2 en een aantal regionale wegen. Daarnaast wil de PvdA eenzelfde bedrag voor het openbaar vervoer. Dat gaat om onder meer 100 miljoen voor een forensentrein tussen Almere en Schiphol.

MBO-leerlingen

Ook wil de PvdA bezuinigingen op stads- en streekvervoer terugdraaien. Brabant moet aansluiting op het NS-nachtnet krijgen en voor MBO-leerlingen moet het openbaar vervoer gratis worden.

Volgens CDA-minister van Verkeer Karla Peijs is de 2 miljard euro extra die de VVD de komende vier jaar ervoor uittrekt veel te weinig. Verder houdt de VVD geen rekening met de strenge regels voor de luchtkwaliteit.

Zij ziet wel iets in verhoging van de maximumsnelheid van 120 naar 130 kilometer, zoals Rutte bepleit. Maar auto's dienen dan eerst veel stiller en schoner te zijn, anders komen er problemen met de strenge regels voor luchtkwaliteit en geluidshinder.

CO2

GroenLinks is vierkant tegen de VVD-plannen. De partij van Femke Halsema voorziet een levensbedreigende, explosieve stijging van de uitstoot van CO2 en fijnstof. Maar de VVD zal op milieugrenzen stuiten. "Mark Rutte weet dit, maar vindt een populistische pro-autopositie aantrekkelijker dan respect voor milieuregels."

De ANWB staat niet alleen te juichen. Er is meer nodig dan alleen asfalt draaien, aldus een woordvoerder. Ontvlechten van lokaal en doorgaand verkeer is een goed idee, "maar dan behoeft het onderliggende wegennet nog veel meer aandacht". De automobilistenclub zit verder niet te wachten op een maximumsnelheid van 130 kilometer. "Met de huidige drukte is het al mooi als je 120 kilometer kan rijden."