DEN HAAG - De medische zorg voor illegalen is nog steeds niet goed geregeld, vindt GroenLinks. Een waarborgfonds voor illegalen moet daar een eind aan maken. Dinsdag presenteerde lijsttrekker Femke Halsema een initiatiefwet die dat waarborgfonds mogelijk moet maken.

De lijsttrekster wil zo een einde maken aan situaties waarin zieke illegalen door ziekenhuizen weggestuurd worden, omdat ze niet in direct levensgevaar verkeren. Dat is volgens haar gebeurd met een vrouw met een bobbeltje in haar borst. "Als er lang genoeg wordt gewacht, wordt zorg vanzelf acuut."

Paspoort

Het fonds dekt alleen de zorgkosten van mensen die zich niet kunnen verzekeren. Onverzekerden of daklozen met een Nederlands paspoort vallen daar niet onder. Het gaat om alle zorg uit de Zorgverzekeringswet en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). GroenLinks verwacht dat daar 25 miljoen euro uit de Rijksbelastingpot voor nodig is.

Volgens Halsema zijn artsen nu wel wettelijk verplicht om medisch noodzakelijke zorg te geven. Er zijn echter steeds meer ziekenhuizen die alleen nog maar acute zorg willen leveren. Dit komt omdat zorgverzekeraars het budget voor zorg aan illegalen beperken. Alleen al in Rotterdam hebben straatdokters, die zich met daklozen bezighouden, 25 patiënten die daarom geen zorg krijgen.

Liesbreuk

Het gaat bijvoorbeeld om twee mannen met een forse liesbreuk die niet geopereerd worden, twee mannen met problemen aan de lens van hun ogen waardoor ze langzaam blind worden en een jongeman met hepatitis C die niet geholpen wordt. Voor die jongen geldt dat zonder behandeling zijn levensverwachting ernstig korter wordt.