DEN HAAG - Het CDA-plan om miljarden te besparen op de zorg door meer efficiency is volgens PvdA-Tweede Kamerlid Frank Heemskerk "bloedlink". Het zal ertoe leiden dat ziekenhuizen zich vooral concentreren op lucratieve verrichtingen. Ze zullen bezuinigen op dure patiënten en niet meer investeren. "Daardoor zullen er meer mensen doodgaan", voorspelde Heemskerk dinsdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst met de pers.

Volgens het Kamerlid wordt door het CDA-plan 80 procent van het budget vrij onderhandelbaar tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. "De zorgverzekeraars zullen de ziekenhuizen het mes op de keel zetten. Die zullen dan besparen op kostbare behandelingen en medicijnen." Volgens Heemkerk haalt het CDA met zijn zorgplannen "de VVD rechts in".

Dat neemt niet weg dat de PvdA ook grote moeite heeft met de VVD als het om de zorg gaat. Heemskerk haalde dinsdag hard uit naar een voorstel van de liberalen om ziekenhuispatiënten een tientje 'hotelkosten' in rekening te brengen. Hij stoort zich vooral aan het beeld over patiënten dat hieruit naar voren komt.

"Alsof een patiënt naar huis belt met de mededeling: Schat, ik blijf nog lekker een nachtje logeren. Patiënten zijn geen calculerende consumenten."