AMSTERDAM - Moslims vinden dat democratische vrijheden het beste worden beschermd door de linkse partijen en dat deze ook het beste buitenlandbeleid hebben. Dat concludeert de Nederlandse Moslim Omroep naar aanleiding van een enqûete onder 129 Turken, 104 Marokkanen en 100 overige moslims.

46,5 procent vindt dat de bescherming van democratische vrijheden in beste handen is bij de PvdA. 12,9 procent noemt GroenLinks, gevolgd door SP (bijna 10 procent). De LPF scoort het slechts met 0,9 procent. De vraag is ook andersom gesteld: bij welke partij is de bescherming van democratische vrijheden in de minst goede handen. Daar scoorde de LPF 27,9 procent, gevolgd door CDA (20,7 procent) en VVD (19,8 procent).

Buitenland

Ook op het gebied van het buitenlandbeleid scoort links beter dan rechts. PvdA heeft de beste standpunten over het buitenlandbeleid, zo vindt 38,7 procent van de steekproef. GroenLinks (12,3 procent) en SP (10,5 procent) volgen. Slechts een klein deel van de moslims vindt dat de regeringspartijen de beste standpunten over het buitenlandbeleid hebben: CDA 5,7 procent en VVD 2,7 procent.

Het buitenlandbeleid is een belangrijk thema voor de respondenten. Maar liefst 57,1 procent zegt dat de stemkeuze "sterk" wordt beïnvloed door het buitenlandstandpunt. 23,4 procent laat zijn keuze daar "enigszins" van afhangen en bijna 10 procent let niet op het buitenland als hij gaat stemmen.