DEN HAAG - VVD-lijsttrekker Mark Rutte heeft maandagavond uitgehaald naar SP-leider Jan Marijnissen. Volgens Rutte zet de SP principes overboord om na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november mee te kunnen regeren. "Marijnissen is kennelijk echt toe aan een auto met chauffeur", zei Rutte tijdens een toespraak in een Haags café.

De VVD-leider doelde op de recente matiging van sommige standpunten van de SP. Oude stokpaardjes zoals afschaffing van de monarchie en opheffing van de NAVO staan niet langer in het verkiezingsprogramma.

Woensdag gaat Rutte tijdens een lijsttrekkersdebat bij de publieke omroep rechtstreeks in debat met Marijnissen, wiens partij de VVD in sommige peilingen heeft ingehaald.

Garantie

Rutte herhaalde verder dat het beter gaat met de VVD in de peilingen. "Het tij is aan het keren, we gaan een mooie uitslag maken." Rutte hoopt dat te doen door mensen die op het CDA stemmen, omdat ze PvdA-leider Wouter Bos niet als premier willen, ervan te overtuigen dat ze een denkfout maken: dat leidt volgens Rutte tot een kabinet CDA-PvdA. "De enige garantie tegen een links of een half links kabinet is een stem op de VVD."

CAN

De bijeenkomst werd verstoord door een tiental actievoerders van de antirookbeweging Clean Air Nederland, die terwijl Rutte aan het woord was, allemaal begonnen te hoesten. Op deze manier wilden ze de aandacht vestigen op het zo snel mogelijk rookvrij maken van de horeca. Volgens Rutte zal dat op termijn gebeuren, al is hij er persoonlijk geen voorstander van.