UTRECHT - De verkiezingsprogramma's van de PvdA en de SP geven de meeste oplossingen voor de problemen in de zorg. Tot die conclusie komt de beroepsorganisatie van verplegenden en verzorgenden V&VN in een politieke zorgmeetlat die zij maandag in Utrecht hebben gepresenteerd.

De VVD en de Partij voor de Vrijheid presteren het slechtst.

GroenLinks komt op de tweede plaats. De ChristenUnie, D66 en de SGP delen de derde plaats. Het CDA staat op vier, vlak voor Eén.NL (op vijf). De Partij voor de Dieren staat op zes.

Geld

De ranglijst is samengesteld op basis van de definitief vastgestelde en door de partijleden op sommige punten aangepaste verkiezingsprogramma's. Partijen als de VVD, de Partij voor de Vrijheid, de Partij voor de Dieren en het CDA scoorden ook slechter omdat uit de financiële paragrafen die al dan niet op hun websites staan, niet duidelijk was hoeveel geld zij voor zorg uittrekken.

De V&VN vindt de scores van de partijen ver onder de maat. Na alle problemen die de laatste jaren aan het licht zijn gekomen in de zorgsector, hadden de politieke partijen daar meer aandacht voor moeten uittrekken, stelt zij.

Beroepsgroep

De PvdA en SP kregen overigens van de op het congres aanwezige verpleegkundigen en verzorgenden de meeste stemmen. Met 47 kamerzetels voor beiden vindt de beroepsgroep de PvdA en de SP de partijen met de beste zorgmaatregelen.

In Nederland werken ongeveer 400.000 verpleegkundigen en verzorgenden. Dat is ruim 4 procent van alle Nederlanders die 22 november mogen stemmen.