AMSTERDAM - PvdA-leider Wouter Bos voelt zich verbonden met de SP. De sociaaldemocraat vindt dat de SP haar doelstelling van een socialer Nederland alleen in de regering kan realiseren. "Dat lukt niet in de oppositie. Dat lukt alleen als links gaat regeren", zegt hij zaterdagavond in het televisieprogramma Nova.

Wel is een grote PvdA volgens Bos een voorwaarde om met een links kabinet veranderingen te bewerkstelligen. "Alle linkse mensen in Nederland hebben er belang bij dat de PvdA groot wordt. Dat gaat niet over mij. Dat gaat over al die miljoenen die gewoon willen dat het socialer wordt in Nederland, respectvoller. Dat we wat doen aan de problemen in de oude wijken, dat we de solidariteit herstellen, dat we de verschillen nog niet groter maken."

Een linkse regering lijkt voorlopig niet erg voor de hand te liggen. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt zaterdag dat SP, GroenLinks en PvdA samen uitkomen op 65 zetels, elf te weinig voor een Kamermeerderheid. Vrijdag kwamen de drie linkse partijen in de Politieke Barometer van Interview-NSS niet verder dan 66 zetels.