RIJSWIJK - Het CDA en de VVD proberen PvdA-leider Wouter Bos "al drie, vier jaar kapot te maken". Dat zegt Bos zaterdag in een vraaggesprek met De Telegraaf. "Ik tracht me daar niet te veel van aan te trekken". De PvdA-lijsttrekker richt zijn pijlen vooral op het CDA en zijn lijsttrekker Jan Peter Balkenende.

"Het CDA kiest voor de aanval als ze zelf iets te verbergen heeft. Dan zeggen ze dat ik een draaikont ben. Heel doorzichtig. Ze krijgen me niet kapot."

Balkenende zei zaterdag verbaasd te zijn over de uitlatingen van Bos. Volgens hem gaat het er in een verkiezingscampagne nu juist om de verschillen te benadrukken. Balkenende benadrukte dat het CDA zich richt op de inhoud en slechts wil wijzen op verkeerde PvdA-plannen zoals de beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Dat CDA'ers spreken over het draaien van Bos vindt de CDA-leider niet zo gek. "Ik kan er niets aan doen dat Bos in drie dagen drie verschillende coalities als voorkeur uitspreekt. Consistentie is van belang in de politiek, daar wijs ik dan ook op'', zei Balkenende op een partijbijeenkomst in Gilze Rijen.

Donner

Oud-minister van Justitie Piet Hein Donner, nummer vijf op de CDA-kandidatenlijst, zei zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed dat hijzelf maar ook Balkenende en minister van Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk al veel te verduren hebben gehad. Hij vraagt zich af hoe Bos minister-president kan worden als hij nu al vindt dat hij kapotgemaakt wordt. "Ik heb dat met enige verbazing gelezen.''

"Wouter Bos is bang voor mij'', reageerde minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) voor de camera van de NOS zaterdag. "Ik ben degene die het falende beleid van de PvdA heeft blootgelegd.'' De nummer twee van de VVD ziet in de uitlatingen van Bos een "huilende Wouter, die al weet dat hij verloren heeft''.

PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Han Noten zei zaterdagmiddag op BNR Nieuwsradio dat zijn partij misschien meer een 'dirty campaign' had moeten voeren. "Als we de campagne hadden willen winnen, hadden we dat misschien veel meer en veel heftiger moeten doen. Dat is de conclusie die je langzamerhand kunt trekken.''

Rassenrellen

In het interview liet Bos zich ook uit over het integratiebeleid van de opeenvolgende kabinetten Balkenende. Volgens hem koerst Nederland af op grootschalige rassenrellen. Er zouden 'Franse toestanden' dreigen omdat de kabinetten hebben gefaald.

"Ik ben ervan overtuigd dat wat ten tijde van Fortuyn als veenbrand is beschreven, nog steeds aanwezig is", waarschuwt de PvdA-leider.