DEN HAAG - Voormalig CDA-minister Piet Hein Donner (Justitie) ziet niets in het plan van de VVD om de bevolking te laten aangeven welke vormen van criminaliteit het meest urgent aangepakt moeten worden, om vervolgens met het Openbaar Ministerie prestatiecontracten daarover af te sluiten. Donner, nummer vijf op de kandidatenlijst van zijn partij, zei dat vrijdag in het tv-programma Nederland Kiest.

De CDA'er wees erop dat als de bevolking de prioriteiten moet bepalen, dit ten koste kan gaan van het aanpakken van minder tot de verbeelding sprekende vormen van criminaliteit, zoals fraude.

Donner zei ook dat nu regionaal de 'driehoek' (burgemeester, Openbaar Ministerie en politiecommissaris) al bepalen welke zaken voorrang moeten krijgen bij de misdaadbestrijding.

Donner, die onlangs aftrad in verband met de Schipholbrand, wilde niet zeggen of hij na de verkiezingen weer beschikbaar is voor het departement van Justitie. Voormalig officier van justitie Fred Teeven, die nummer zes staat op de VVD-lijst, denkt dat Donner er verstandig aan doet niet meer op Justitie terug te keren. Dat is volgens Teeven ook beter voor het departement.