DEN HAAG - Kiezers moet meer invloed krijgen op wie er in de Tweede Kamer komt. Voorkeurstemmen moeten daartoe meer gewicht krijgen. Dat heeft het Burgerforum Kiesstelsel vrijdag besloten.

Het forum wil dat kiezers kunnen stemmen op een partij óf op een persoon. Het Burgerforum is een groep van 140 personen die het kabinet hebben geadviseerd over aanpassingen van het kiesstelsel.

Pechtold, nu lijsttrekker van D66, sprak in het tv-programma Netwerk van een "realistisch advies, dat dicht ligt bij de huidige praktijk".

Het voorstel van het Burgerforum houdt in dat de kiezer die zijn stem aan een partij geeft, instemt met de lijstvolgorde die deze partij heeft vastgesteld. Als de kiezer op een persoon stemt, vergroot dit de kans van de kandidaat om in de Kamer te komen. De voorkeurstem weegt zwaarder dan nu.

Als dit systeem bij de vorige verkiezingen in 2003 had bestaan, waren VVD'ers als Atzo Nicolaï (de huidige minister voor Bestuurlijke Vernieuwing), Hans van Baalen en Willibrord van Beek niet in de Kamer gekomen, omdat ze te weinig voorkeurstemmen hadden gehaald. Ook D66'er Bert Bakker zou niet verkozen zijn.

Districtenstelsel

Invoering van een districtenstelsel, zoals in het verleden onder meer door D66 bepleit, wijst het Burgerforum af. Bij verkiezingen moet het landsbelang voorop staan en niet het belang van bepaalde regio's, stelt het.

Het Burgerforum constateert dat er een gebrek aan vertrouwen in de politiek bestaat. Om dat te verbeteren is een aanpassing van het kiesstelsel niet voldoende. Daarom heeft het forum ook een aantal ongevraagde adviezen uitgebracht.

Zo doet het een beroep op Kamerleden die uit hun fractie stappen om geen eenmansfractie te beginnen, maar hun zetel ter beschikking te stellen aan de partij waarvoor ze zijn gekozen. Ook zouden lijstduwers zich alleen verkiesbaar moeten stellen als ze bereid zijn daadwerkelijk in de Kamer te gaan zitten.

Minister Nicolaï neemt het advies op 14 december in ontvangst.