AMSTERDAM - Lijsttrekker Mark Rutte van de VVD schoof vrijdag door een file bijna een uur te laat aan bij het Nationaal Sportdebat in Amsterdam, maar hij had wel onverwacht goed nieuws voor de sport. De VVD wil de komende vier jaar 100 miljoen euro investeren in sport, een bedrag dat in het partijprogramma niet is terug te vinden.

Rutte presenteerde zijn 'extraatje' als het resultaat van intern partij-overleg, eerder deze week. Femke Halsema (GroenLinks) wilde van haar collega graag weten waar dat bedrag vandaan kwam. "Bij het doorberekenen van ons programma heeft het CPB nog wat geld gevonden", verklaarde Rutte. "De rest hebben we gehaald uit de 'plooien' van ons verkiezingsprogramma. De 100 miljoen is goedgekeurd door Gerrit Zalm, dat moet jullie geruststellen", grapte Rutte.

Halsema

Halsema had conform het partijprogramma de meest positieve boodschap voor het publiek in de Beurs van Berlage, onder wie meervoudig olympisch kampioene Leontien van Moorsel, KNVB-bestuurder Henk Kesler en voorzitter Erica Terpstra van NOCNSF. GroenLinks wil 250 miljoen extra investeren in (breedte)sport. De derde lijsttrekker aan tafel, D66'er Alexander Pechtold, kon 50 miljoen extra sportgeld beloven.

Winnaar

Rutte werd vrijdag uitgeroepen tot winnaar van het Nationaal Sportdebat in Amsterdam, hoewel hij door files maar eenderde van het debat had meegemaakt. De VVD-lijsttrekker kreeg van de kijkers op internet (het was live te volgen) 47 procent van de stemmen.

Alexander Pechtold (D66) eindigde als tweede met 29 procent, Femke Halsema (GroenLinks) werd derde en laatste met 24 procent van de stemmen. De betrouwbaarheid van de poll mag worden betwijfeld; toen het debat een uur onderweg was en Rutte nog in de auto zat, leidde hij al met 67 procent.

Na zijn binnenkomst liep Ruttes voorsprong alleen maar terug, maar desondanks kon hij na een half uur als winnaar de Beurs van Berlage verlaten. Pechtold: "Zijn die files toch nog ergens goed voor."