DELFT - CDA-lijsttrekker Balkenende gaat liever naar RTL Boulevard dan dat hij spreekt over het klimaat. Volgens GroenLinks gaf de premier de afgelopen jaren leiding aan "het minst groene kabinet van de afgelopen 25 jaar". Dat zegt lijsttrekker Femke Halsema vrijdag op campagne in Delft.

"De klimaatverandering is de grootste uitdaging waar Nederland voor staat. Laag gelegen landen dreigen te overstromen en diersoorten sterven uit. Met één diersoort gaat het goed: de struisvogel rukt op in de politiek. Leidende politici steken liever hun kop in het zand voor deze 'onwelkome waarheid'. Dat geldt vooral voor onze premier", zegt Halsema. Ze vindt dat het tijdens de verkiezingscampagne te veel gaat over vergrijzing en te weinig over vergroening.

Struisvogel

GroenLinks vindt het jammer dat de premier geen tijd heeft voor een klimaatdebat met de andere lijsttrekkers. "De afgelopen vier jaar had hij ook al geen tijd voor het milieu", aldus de leider van de groene partij. "Ik waardeer de positieve reacties van Bos en Pechtold, maar het is kenmerkend dat struisvogel nummer één het af laat weten: Balkenende heeft geen tijd."