HILVERSUM/DEN HAAG - PvdA-leider Wouter Bos moet misschien nog beter op zijn woorden gaan passen. In een filmpje donderdag op de site van zijn partij sprak hij een voorkeur uit voor een coalitie van PvdA, VVD en GroenLinks boven een regering met het CDA, dan wel een linkse combinatie van PvdA, SP en GroenLinks.

"Het is nog nooit geprobeerd en het zal veel jonge mensen het kabinet binnen brengen", zei hij lachend, geconfronteerd met zo'n keuze, erop wijzend dat hij niet weet hoe reëel zo'n kabinet is.

Grap

Een woordvoerder zei later dat het antwoord een grap was. "Zelfs mijn grappen worden nu serieus genomen", zei Bos zelf op een milieuborrel in Den Haag. Maar CDA-leider Jan Peter Balkenende ging er niettemin op in.

Hij bestempelde een coalitie van PvdA, VVD en GroenLinks als de terugkeer naar Paars. "Niet aan beginnen", zei hij in het tv-programma Netwerk. Balkenende nam en passant Bos' 'grap' op de hak. "Het is weer eens iets anders", na Bos' uitlatingen op woensdag tegenover een vakbondsblad dat een coalitie met SP en GroenLinks "een fantastische mogelijkheid" zou zijn bij een verkiezingsoverwinning. "Zo heeft elke dag zijn dynamiek", aldus Balkenende.