AMERSFOORT - Voor zover er christelijk-sociale politiek is bedreven tijdens het regime van Balkenende, komt dat door de kleine christelijke partijen en niet door het CDA. Dat zei ChristenUnie-leider André Rouvoet woensdag in een debat tussen de drie christelijke lijsttrekkers in Amersfoort.

Premier Balkenende (CDA) stelde tijdens de debatavond dat zijn kabinetten christelijk-socialer waren dan Paars-III zou zijn geweest. Rouvoet bestreed dat: "Het waren ChristenUnie en SGP die ervoor zorgden dat de medisch-ethische paragraaf is opgenomen in het regeerakkoord", zo meldt het Nederlands Dagblad.

Strategisch stemmen

Zowel Balkenende als Rouvoet claimde dat een stem op diens partij, strategisch is. "Stem een strategische partij die de christelijke politiek versterkt. In 2003 hebben er mensen CDA gestemd en zijn kregen er VVD en D66 bij", aldus Rouvoet.

Balkenende zei echter dat het "van belang" is dat het CDA de grootste partij wordt. "Er staat veel op het spel. Ik zou niet graag zien dat m'n werk wordt geblokkeerd. Ik ga graag door als premier; ook als christelijk premier. Ook dat is strategisch stemmen. Dat wil ik hier toch even gezegd hebben."

SGP-leider Bas van der Vlies uitte tijdens het debat zijn verbijstering dat de ChristenUnie niet samen met de SGP in één artikel van dagblad De Telegraaf wilde. "Zijn dat nou je vrinden waar je al sinds jaar en dag mee samenwerkt?", vroeg Van der Vlies. Rouvoet: "Er zijn verschillen tussen ChristenUnie en SGP. Die hoeven we niet te overdrijven, maar die moeten we ook niet onbesproken te laten. U heeft ons de afgelopen jaren bijvoorbeeld verweten links te zijn." Van der Vlies bestreed dat hij dat heeft gezegd.