DEN HAAG - Fractievoorzitter Maxime Verhagen van het CDA maakt misbruik van de angstgevoelens bij ouderen over het PvdA-plan om rijkere 65-plussers te laten meebetalen aan de AOW. Aleid Wolfsen, nummer 3 op de PvdA-kandidatenlijst, heeft dat woensdag gezegd in een gesprek met de Wereldomroep.

"Voor puur eigen politiek-strategisch gewin onzekerheid creëren bij ouderen is onder de gordel", aldus Wolfsen. Verhagen haalt steeds uit naar het AOW-plan van de PvdA door te spreken van 'bejaardenbelasting' of 'Bos-belasting'.

Genocide

Wolfsen zei verder dat de massamoord op Armeniërs door de Turken in 1915 wel degelijk genocide genoemd mag worden. "Er was sprake van volkerenmoord en dat noemen wij in de politiek genocide. Of je het ook juridisch als zodanig kunt kwalificeren, is een andere discussie."

PvdA-leider Wouter Bos zei enkele dagen terug dat de PvdA voortaan voorzichtig zal omgaan met de term genocide in de Armeense kwestie, omdat die bij de Turkse gemeenschap zo gevoelig ligt. De PvdA schrapte eerder een Turkse kandidaat van haar kieslijst omdat hij de Armeense genocide niet wilde erkennen. Veel Turken dreigden daarop niet meer op de PvdA te stemmen.