DEN HAAG - De Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) doet donderdag aangifte van belediging tegen SP-lijstduwer en dichter Huub Oosterhuis. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Oosterhuis vergeleek de IND in een interview in Sp!ts met "hoe de collaborerende politie in de Tweede Wereldoorlog omsprong met de joden".

In het interview pleit Oosterhuis voor een pardon voor 26.000 asielzoekers en een wijziging van het vreemdelingenbeleid. "Hoe de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) omspringt met vluchtelingen is te vergelijken met hoe de collaborerende politie in de Tweede Wereldoorlog omsprong met de joden. Ja, ik vind dat een terechte vergelijking. Het enige verschil is dat de IND niet uit is op vernietiging van deze mensen. Maar het is te bizar voor woorden dat de Holleeders van deze wereld het beter hebben dan de gemiddelde illegaal in een uitzetcentrum", aldus Oosterhuis in de krant.

De IND is woedend over de uitlatingen. "Moet je kijken wat zoiets met je personeelsleden doet, die naar eer en geweten hun werk doen. Bovendien; die mensen zitten er ook om mensen asiel te verlenen, ze bescherming te bieden", aldus de woordvoerder van justitie. De IND voegde er later in een verklaring aan toe dat "deze abjecte vergelijking elke grondslag mist".