DEN HAAG - Als een scholier spijbelt of helemaal niet meer op school komt, moet een spijbelrechter ingrijpen. Dat stelt de PvdA in een plan om de uitval in het vmbo tegen te gaan.

"Spijbelzaken moeten binnen een maand door een speciale spijbelrechter worden behandeld", aldus de PvdA in het woensdag gelanceerde plan. De sociaaldemocraten willen dat ook de ouders van de scholier in de rechtszaal komen opdraven.

De PvdA vindt dat scholen er medeverantwoordelijk zijn dat geen leerling de school verlaat zonder diploma. Daarbij wil de PvdA werkgevers verplichten om ten minste één stageplaats per vijftig werknemers aan te bieden.

Uitdaging

De PvdA noemt de bestrijding van schooluitval een van de grootste uitdagingen voor het volgende kabinet. Wie het vmbo en het daaropvolgende mbo heeft doorlopen, moet volgens de PvdA gegarandeerd een baan krijgen. Om dat te verwezenlijken moeten scholen, gemeenten, werkgevers en rijksoverheid afspraken met elkaar maken.

Om de uitval te beperken wil de PvdA verder dat er in het vmbo meer ruimte komt voor alternatieve leerroutes en meer flexibiliteit in de examens. Ook wil de PvdA de periode tussen het examen vmbo en het begin van de vervolgopleiding bekorten. Juist in die maanden besluiten veel jongeren de school voor gezien te houden.