AMSTERDAM - VVD-leider Mark Rutte heeft woensdag een rechtstreeks beroep gedaan op de potentiële kiezers van de Partij voor de Vrijheid (Geert Wilders) en EénNL (Marco Pastors). In zijn dagelijkse videoboodschap op internet roept Rutte die kiezers op niet op de kleine partijen te stemmen maar de VVD groot te maken.

De VVD-leider zei te begrijpen dat sympathisanten van de PVV en EénNL zich zorgen maken over het toekomstige asiel- en immigratiebeleid en daarom overwegen voor die partijen te kiezen. Maar met de PvdA in een nieuw kabinet is volgens Rutte het strenge asielbeleid niet in veilige handen en in zijn ogen kan alleen een grote VVD dat voorkomen.

In de peilingen staan de liberalen momenteel op verlies, ze schommelen rond de 23 zetels. In een interview met weekblad Elsevier haalt Rutte opnieuw hard uit naar CDA-premier Jan Peter Balkenende. Hij laakt de manier waarop Balkenende de resultaten van het kabinetsbeleid naar zich toetrekt.

"Balkenende doet nu alsof het kabinetsbeleid van hem alleen is. Dat is totaal potsierlijk voor een man die afgelopen jaren maar in zeer beperkte mate de inhoudelijke agenda heeft bepaald", aldus Rutte.