UTRECHT - PvdA-leider Wouter Bos noemt een linkse coalitie met de SP en GroenLinks "een fantastische mogelijkheid" als zijn partij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november wint. Dat doet hij in een interview met het magazine van vakbond FNV Bondgenoten dat deze week verschijnt.

"We denken dat we kunnen winnen. En dan zou een linkse coalitie met de SP en GroenLinks een fantastische mogelijkheid zijn. De samenwerking ter linkerzijde is sterk verbeterd. Bij de vorige formatie was het regeren met het CDA of niet. Nu zullen we meer keuzes hebben. Maar laten we eerst winnen", aldus de PvdA-leider.

Eerlijker

Bos kijkt met teleurstelling terug op de mislukte formatie van een kabinet CDA-PvdA in 2003. "Als de PvdA had geregeerd, waren de lasten eerlijker verdeeld. Nu hebben de laagste inkomens het zwaarst te lijden gehad onder de economische crisis."

Volgens de PvdA-leider wordt solidariteit sinds vier jaar Balkenende gezien als een kostenpost. "Het wordt geassocieerd met gratis geld weggeven aan zielige mensen."

Angstcultuur

Bos zijn doel is angst en onzekerheid in de samenleving weghalen. "Samen de schouders eronder zetten. Want een samenleving die werkelijk samen leeft, is tot heel veel in staat." Hij zegt niet te geloven "in het kweken van een angstcultuur, zoals de drie kabinetten Balkenende hebben gedaan".

Hij vraagt zich af waarom niet het gesprek is aangegaan met gematigde moslims. "Zij horen bij de toekomst van Nederland. Ook met de vergrijzing is mensen angst aangejaagd."

Solidariteit

Natuurlijk is er volgens de PvdA-leider een betalingsprobleem door de ouder wordende bevolking. "Maar solidariteit in een vergrijzende samenleving betekent dat je de talenten van mensen benut voor de arbeidsmarkt."

"Betere kinderopvang, scholing en zorgen dat ouderen op een prettige manier wat langer kunnen doorwerken. In plaats van mensen angstig te maken, kun je de problemen ook gewoon aanpakken."