AMSTERDAM - Het CDA heeft wel degelijk invloed gehad op het beleid van de afgelopen kabinetten-Balkenende. VVD-leider Mark Rutte sloeg de plank mis toen hij zei dat de VVD voornamelijk het beleid bepaalde. Dat verklaarde CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende zondag bij het televisieprogramma Buitenhof.

Rutte haalde zaterdag hard uit naar premier Balkenende. "De afgelopen jaren heeft het CDA zich door ons laten leiden. Het CDA had de premier, wij bepaalden het beleid", zei Rutte op een partijbijeenkomst in Lunteren.

In de uitspraak dat het CDA voor stilstand is, kan de premier zich niet vinden. "Dat zie ik totaal anders", aldus Balkenende in Buitenhof.

Balkenende vindt het "interessant" dat Rutte zegt dat de VVD het beleid heeft bepaald. "De hervormingen in de gezondheidszorg zijn door ons wetenschappelijk bureau ontwikkeld", aldus de premier. "Sociale zaken, dat heeft De Geus allemaal gedaan. Aan innovatie hebben we veel gedaan, dat was soms eerder ondanks, dan dankzij de VVD."

Balkenende sloot het onderwerp af door aan te geven dat de resultaten samen zijn bereikt. "Met de vakbeweging, met werkgevers, met het parlement en ook binnen het kabinet."