DEN HAAG - Voormalig CDA-minister Onno Ruding is er voorstander van de AOW-leeftijd geleidelijk te verhogen. Ook vindt hij dat het CDA over de beperking van de hypotheekrenteaftrek moet durven praten als daarmee de belastingtarieven fors verlaagd kunen worden. Ruding, minister van Financiën in de eerste twee kabinetten-Lubbers, zegt dat zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

Ruding zegt niet te begrijpen dat CDA en VVD bang zijn om de AOW-leeftijd geleidelijk op te trekken, "bijvoorbeeld met een maand per jaar". Hij wijst erop dat hetzelfde in omringende landen is gebeurd, "ook met links in de regering".

Een geleidelijk beperking van de hypotheekrenteaftrek is voor hem "bespreekbaar" als dat gebeurt om de belastingtarieven te verlagen. Het toptarief (nu 52 procent) moet volgens Ruding "absoluut onder de 50 procent komen".

Voor de huidige CDA-top is aantasting van de hypotheekrenteaftrek niet aan de orde. Lijsttrekker Jan Peter Balkenende zei vrijdagavond in een debat met PvdA-leider Wouter Bos nog dat de renteaftrek ongemoeid blijft zolang hij politiek leider van het CDA is.