DEN HAAG - Acht van de tien Nederlanders verwacht dat de aftrek van hypotheekrente wordt beperkt of afgeschaft en ruim zes op de tien ondersteunt deze maatregel, mits het gaat om nieuwe hypotheken. Dit is een van de uitkomsten van 21minuten.nl, een onderzoek via internet, waaraan de afgelopen zes weken ruim 170.000 Nederlanders hebben meegedaan.

Zij gaven hun mening over de toekomst van onze economie en maatschappij. De resultaten van dat onderzoek, uitgevoerd door McKinsey&Company, is vrijdag aangeboden aan FNV-voorzitter Agnes Jongerius, voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW en Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-economische Raad.

Ontslagrecht

Uit het onderzoek blijkt ook dat 54 procent van de bevolking versoepeling van het ontslagrecht steunt als de werkgever verplicht wordt zich meer in te spannen voor bij- en omscholing.

Meer werken

Als het erom gaat de AOW betaalbaar te houden, kiezen de Nederlanders massaal voor meer uren werken in plaats van een lagere AOW-uitkering of een hogere pensioenleeftijd.

Regeringsbeleid

Slechts een kwart van de bevolking zegt het beleid van de huidige regering te ondersteunen en twee derde geeft aan niet te weten waar politieke partijen voor staan. De onderzoekers noemen het daarom niet verrassend dat het electoraat op drift is. Bijna de helft van de kiezers twijfelt nog over de partij waarop hij gaat stemmen, terwijl een derde vastbesloten is op dezelfde partij te stemmen als bij de vorige verkiezingen.

Rinnooy Kan zei vrijdag bij de presentatie getroffen te zijn door de bereidheid van burgers om hervorming van de welvaartsstaat te steunen. Jongerius vond dat politici zich vooral zorgen moeten maken over de kloof die het onderzoek constateert tussen hen en de bevolking. Wientjes zei blij te zijn met de steun die mensen geven aan discussies over versoepeling van het ontslagrecht. Voorwaarde bij die versoepeling moet naar zijn mening zijn dat werkgevers bereid zijn te investeren in bijscholing van hun personeel, zodat ze meer kans maken op een andere baan.