ROERMOND - Minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk heeft donderdagavond tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de VVD in Roermond uitvoerig stilgestaan bij de moord op Theo van Gogh, nu precies twee jaar geleden. Ze zei Van Gogh goed gekend te hebben.

"Hij sloeg vaak de nagel op de kop", zei ze. Daarbij herhaalde ze onder meer wat ze tijdens haar toespraak op 2 november 2004 op de Dam in Amsterdam zei: "tot hier en niet verder".

Deze uitspraak vormt volgens haar de basis onder haar integratiebeleid. Ze haalde in Roermond uit naar de campagne rond de 26.000 asielzoekers, die voor april 2001 Nederland binnenkwamen via de oude vreemdelingenwet. Volgens Verdonk zijn van hen al 23.000 dossiers afgehandeld, en zijn er negenhonderd schrijnende gevallen geselecteerd.

Nieuwe

"Als u weer die actie op tv ziet, die 26.000 is een lege huls", zei Verdonk, die en passant uithaalde naar Femke Halsema van GroenLinks. Die heeft gezegd dat de 26.000 asielzoekers welkom zijn. "Dat zijn dan 26.000 nieuwe", sneerde Verdonk.