HILVERSUM - PvdA-leider Wouter Bos vindt niet dat onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken heeft aangetoond dat werkgevers niet discrimineren bij het aantrekken van personeel. CDA-minister Joop Wijn (Economische Zaken) verbindt er de conclusie aan dat anoniem solliciteren niet nodig is.

Volgens Bos hebben de onderzoekers slechts naar de opstelling gevraagd van werkgevers in theoretische situaties en heeft dat geleid tot "sociaal wenselijke antwoorden". "Echte onderzoeken" geven een heel ander beeld, aldus Bos in het tv-programma Pauw en Witteman.

Rutte

De PvdA-lijsttrekker ging ook in op de kritiek die de VVD-fractie heeft op haar leider Mark Rutte, die zich te weinig zou laten gelden in de campagne. Bos herinnerde eraan dat Rutte met een minimaal verschil de strijd om lijsttrekker te worden heeft gewonnen van Rita Verdonk. De "redelijk linkse liberaal" Rutte ziet zich gedwongen om zich te profileren op thema's als integratie en files, terwijl hij dat waarschijnlijk liever zou doen op milieu, aldus Bos.

Hij blijft zich storen aan de toon die CDA-lijsttrekker Balkenende afgelopen zondag in een radiodebat tegen hem aansloeg. Balkenende verweet Bos dat hij "niet eerlijk is en draait". Volgens Bos, die vrijdag weer een debat heeft met Balkenende, zocht de CDA-leider "dit type aanval om het echte debat te ontwijken".