HILVERSUM - Jan Marijnissen (SP) is de lijsttrekker met de meeste deskundigheid, betrokkenheid, leiderschap en gevoel voor humor. Wouter Bos (PvdA) is de ideale schoonzoon en André Rouvoet (ChristenUnie) is de meest betrouwbare lijsttrekker. Femke Halsema (Groenlinks) is het aantrekkelijkst.

Dat blijkt uit een imago-enquête van het televisieprogramma EenVandaag onder 24.500 mensen, die woensdag is bekendgemaakt. De panelleden beoordeelden de lijsttrekkers op zeven deugden. Daarnaast gaven ze de politici rapportcijfers.

Ook daarmee eindigde Marijnissen het hoogst, met een 7,2. Hij wordt gevolgd door Rouvoet met een 6,8 en Halsema met een 6,0. Bos (5,9), premier Jan Peter Balkenende (5,8), VVD'er Mark Rutte (5,6), Alexander Pechtold (D66, 4,7) en Geert Wilders (ook 4,7) maken het lijstje compleet.

Rutte

Mark Rutte eindigde overigens bij de meeste deugden op de vierde (humor) tot zevende (betrokkenheid) plaats. Alleen op aantrekkelijkheid (derde) en ideale schoonzoon (tweede) scoorde de VVD'er hoger. Eerder op de dag vergaderde de VVD-fractie over de tegenvallende score in de opiniepeilingen. In de vergadering kwam naar voren dat Rutte zelf zich te bescheiden opstelt en zich op meer thema's zou moeten profileren.

Jan Peter Balkenende eindigt bij de meeste deugden hoger dan Wouter Bos. De panelleden vinden hem deskundiger, betrouwbaarder, betrokkener en een betere leider.