AMSTERDAM - Wouter Bos, lijsttrekker en fractievoorzitter van de PvdA, wil dat integratie terugkeert in politieke discussies. "Het is verbijsterend hoe weinig thema's die twee jaar geleden na de moord op Van Gogh belangrijk waren, nu nog een rol spelen."

Bos doelt behalve op een thema als integratie ook op de vrijheid van meningsuiting. De lijsttrekker deed zijn uitspraken woensdag tijdens de presentatie van zijn boekje Wat Wouter Wil.

In het kleine boek, dat volgens Bos in een uurtje lekker bij een kopje thee kan worden gelezen, schrijft hij: "Integratie is dé sociale kwestie van onze tijd". Bos ziet het onbegrip en haat tussen autochtonen en allochtonen steeds groter worden.

Stemmen

Bos meent dat zijn partij "het vertrouwen heeft van de mensen om wie het gaat". De politicus schrijft: "omdat zo veel allochtonen op ons stemmen, zijn wij nu in staat om deze problematiek scherp te benoemen en streng maar rechtvaardig op te lossen".

Daarin voelt de PvdA-voorman zich gesteund door het denken en doen van de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb. Bos zou Aboutaleb graag in zijn kabinet hebben. "Niet als minister van Integratie maar van Onderwijs of Sociale Zaken", zo schrijft de politicus.

Kapsel

De belangstellenden op de Dappermarkt in Amsterdam-Oost, aan wie hij het boekje uitdeelt, houdt Bos voor dat het 22 november gaat om de keuze voor de toekomst van Nederland. "Het gaat niet om het kapsel van Balkenende of mijn glimlach. Het draait niet om de poppetjes, maar wat de poppetjes gaan doen met het land." Het onderling gekissebis tussen de lijsttrekkers moet volgens Bos dan ook ophouden.