DEN HAAG - CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende ontkent dat zijn partij de ontslagvergoeding wil maximeren tot zes maanden. Het CDA wil dat werkgevers meer doen aan scholing, zodat ontslagenen makkelijker aan de slag komen. "De hoogte van de ontslagvergoeding blijft een zaak van de kantonrechter", aldus Balkenende woensdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst met de pers.

Vorige week ontstond opschudding over plannen die het CDA heeft om ontslagvergoedingen aan banden te leggen. Maar volgens Balkenende is het niet de bedoeling om de huidige kantorechtersformule bij het bepalen van die vergoeding aan te pakken. "We willen een betere band tussen ontslagvergoeding en scholing. Maar de kantonrechter blijft de ontslagvergoeding vaststellen."

Doorbetalen

Het CDA wil wel dat werkgevers die kiezen voor een ontslagaanvraag via het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) drie maanden langer het loon van een ontslagene doorbetalen voordat de WW-uitkering ingaat. De loondoorbetaling kan dan op maximaal 6 maanden komen te liggen.

Balkenende had zondag tijdens een verkiezingsdebat op Radio 1 een felle aanvaring met PvdA-lijsttrekker Wouter Bos over de ontslagvergoeding. Bos zei "verbijsterd" te zijn dat het CDA zijn plannen daarvoor in het verkiezingsprogramma heeft aangescherpt.

Oneerlijk

Balkenende kaatste daarop terug dat Bos zelf zich eerder ook voorstander toonde van een soepeler ontslagrecht in combinatie met meer scholing. "U draait en u bent oneerlijk", hield de premier Bos voor.

De PvdA-leider vindt dat Balkenende zich hiermee schuldig maakte aan negatief campagnevoeren. Maar de CDA-voorman weersprak woensdag opnieuw dat hij met modder zou hebben gegooid. "Als je dit met modder gooien noemt, dan kun je geen debat meer hebben. Ik heb alleen iets over de inhoud gezegd, niet over de persoon Bos."

Bos blijft er overigens bij dat de ontslagvergoeding bij het CDA "niet in veilige handen is". Hij wijst erop dat uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma's door het Centraal Planbureau blijkt dat de christendemocraten willen dat werknemers makkelijker ontslagen kunnen worden tegen een lagere vergoeding. Bovendien heeft CDA-vicefractievoorzitter Gerda Verburg in een interview gezegd dat ze helemaal af wil van de ontslagvergoeding, aldus Bos.

Debat

Vrijdagavond treffen Balkenende en Bos elkaar opnieuw tijdens een debat bij RTL 4. Balkenende, die door de radioluisteraars zondag tot winnaar werd uitgeroepen en wiens partij in de peilingen beter scoort dan de PvdA, rekent zich nog niet rijk. "Alles is nog mogelijk. Je moet de peilingen altijd relativeren."