DEN HAAG - De belangenorganisatie Turks Forum is een posteractie begonnen waarin zij Turken oproept bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november hun stem te geven aan Fatma Koser Kaya van D66. Zegsman Gökhan Genc van Turks Forum bevestigde dinsdag een bericht van die strekking in dagblad Trouw.

Volgens Genc is D66 de enige optie omdat de andere partijen kandidaten van Turkse afkomst de mond snoeren. Hij doelde vooral op de PvdA en het CDA. Beide partijen schrapten Turkse kandidaten van de kieslijst omdat zij niet wilden erkennen dat in 1915, in de nadagen van het Ottomaanse Rijk, een volkerenmoord op de Armeense bevolking heeft plaatsgevonden.

Buitenspel

D66 zet Koser Kaya niet onder druk, stelt Genc. Daardoor is het volgens hem de enige partij die aspirant-Kamerleden niet buitenspel zet omdat zij een andere mening uitdragen dan de partij voorschrijft. Turks Forum heeft 2000 posters verspreid onder 150 Turkse organisaties in heel Nederland. Ook zijn er 2500 per e-mail verstuurd.

Een woordvoerder van D66 liet weten dat de partij geen problemen heeft met de actie. "We juichen het toe als mensen ons steunen", zei hij. Volgens de zegsman grijpen met name de rechtse partijen de Armeense kwestie aan om Turkije buiten de Europese Unie te houden, terwijl er geen enkele actuele aanleiding is de zaak op te rakelen.

Steekspel

De vraag of destijds sprake was van genocide is volgens de woordvoerder een juridisch steekspel waaraan D66 niet mee wenst te doen. "Wij gaan Turkse kandidaten niet zo ondervragen", zei hij, doelend op de wijze waarop de PvdA en het CDA kandidaten onder druk hebben gezet de Armeense genocide te erkennen. "Dat is meten met twee maten."

Overigens erkent Koser Kaya op haar website dat in 1915 honderdduizenden Armeniërs zijn vermoord. De term genocide gebruikt zij evenwel niet.