DEN HAAG - Premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende begrijpt niet waarom PvdA-leider Wouter Bos zo boos is over de aanval die hij zondag tijdens het Radio 1-lijsttrekkersdebat op hem heeft gedaan. Balkenende verweet Bos toen dat hij "draait en oneerlijk" is.

"Als Bos zo slecht tegen kritiek kan, moet hij geen premier willen worden, want dan krijgt hij nog veel meer kritiek", aldus Balkenende maandag. Hij noemde de reactie van Bos "overspannen".

Teentjes

Bos heeft Balkenende opgeroepen een eerlijke campagne te voeren en persoonlijke aanvallen te staken. Maar Balkenende vindt dat Bos te snel op zijn teentjes is getrapt. "Vanwaar die lichtgeraaktheid? Als je ziet wat ik als premier allemaal over me heen heb gekregen, ook van de PvdA."

Ontslagrecht

De aanvaring tussen Balkenende en Bos in het radiodebat ontstond toen Bos het CDA verweet te komen met een voorstel om het ontslagrecht te versoepelen, terwijl dat niet in het verkiezingsprogramma stond.

Bos noemde dat "onbegrijpelijk". Maar volgens Balkenende heeft de PvdA-leider eerder ook zo'n voorstel gedaan. Ook zei de premier dat Bos geen eerlijk beeld geeft van het koopkrachtbeleid voor ouderen van het kabinet.

Balkenende maandag: "Ik hou ervan scherp te zijn en eerlijk de feiten te laten zien. Laten we het over de inhoud hebben."

Leuk

De premier noemde het "leuk" dat hij volgens een peiling van Maurice de Hond het lijsstrekkersdebat van zondag heeft gewonnen, maar wees erop dat het het eerste in een reeks was. Vrijdag kruisen Bos en Balkenende opnieuw de degens, bij RTL.