DEN HAAG - De SP is deze week de grootste winnaar in de peiling voor de Tweede Kamerverkiezingen van Maurice de Hond. De partij van Jan Marijnissen ziet haar zetelaantal zondag ten opzichte van vorige week met drie toenemen en uitkomen op achttien. Bij de verkiezingen in 2003 haalden de socialisten negen zetels in de Tweede Kamer.

D66 verdubbelt haar zetelaantal ten opzichte van vorige week en komt uit op twee zetels. Ook de Partij voor de Dieren mag een zetel bijschrijven en krijgt daarmee volgens de peiling een plaats in het parlement.

Gat

De zetelwinst van deze partijen gaat ten koste van de PvdA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie en EénNL, die elk één zetel moeten inleveren ten opzichte van een week geleden.

De teruggang in het aantal PvdA-zetels van 43 naar 42 vergroot het gat van de sociaaldemocraten met het CDA tot drie zetels. Het CDA handhaaft de 45 zetels van vorige week.

Zondagmiddag wordt het eerste landelijke lijsttrekkersdebat gehouden in Den Haag. Ook de lijsttrekkers van deze partijen doen daaraan mee.

Negatiever

Zaterdag bleek uit onderzoek van Maurice de Hond dat meer dan de helft van de kiezers het afgelopen jaar negatiever is gaan denken over PvdA-leider Wouter Bos. Over CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende is 45 procent van de stemmers juist positiever gaan oordelen.

De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn op woensdag 22 november.