AMSTERDAM - De lijsttrekkers van de drie grootste politieke partijen hebben zaterdag hun eigen zondag-Telegraaf gemaakt. Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en Mark Rutte (VVD) opereerden als hoofdredacteuren van de krant net zo verschillend als ze zijn wat betreft hun politieke opvattingen, meldde De Telegraaf.

Bos koos de zakelijke aanpak: hij was vroeg binnen en ging snel aan de slag. Volgens De Telegraaf maakte de PvdA-lijstaanvoerder de meest gedecideerde en serieuze indruk. Rutte had er duidelijk zin in en gaf enthousiast leiding aan zijn redactieteam. Balkenende nam er de tijd voor. Hij had veel aandacht voor details en speurde samen met de eindredactie naar foutjes op 'zijn' pagina's.

De krant noemt het opvallend dat de deuren van de CDA-redactie tijdens de redactievergadering gesloten bleven, waar PvdA en VVD "in alle openheid overlegden''. Op de pagina's van de lijsttrekkers staan behalve nieuwsartikelen ook reportages, columns en commentaar. Het drietal heeft bovendien diverse bekende Nederlanders ingeschakeld om een bijdrage te leveren, onder anderen Katja Schuurman, Jort Kelder en Paul de Leeuw.

De VVD-leider gaf aan in de krant van zondag met nieuws te komen uit het congres dat zijn partij zaterdag hield over onderwijs en integratie "En daar komt zeker wat uit.'' Balkenende komt met goed nieuws: "dat het goed gaat met Nederland, dat ik steeds meer tevreden mensen zie. Ook de verwachting voor de toekomst is beter'', aldus de premier in De Telegraaf.