ROTTERDAM - Wat moet een lijsttrekker allemaal doen om tijdens de verkiezingsstrijd aandacht te krijgen. Bijvoorbeeld racen in een op waterstof en brandstofcel aangedreven kart.

Foto: Christian Jongenotter | 'Ik heb liever een biertje', aldus Bos

PvdA-voorman Wouter Bos deed dat donderdagmiddag op de Coolsingel in hartje Rotterdam. Hij deed gemiddeld 12,593 seconden over de twee maal 200 meter.

Bos vond het na afloop een hele belevenis. "Het gaat ontzettend snel en dat wordt nog eens versterkt omdat je zo dicht op het wegdek zit", aldus een verhitte lijsttrekker die er aan toevoegde het vooral erg warm te hebben in zijn racepak en helm.

Emissie

Bos zei wel eens in een kart te hebben gereden, maar nog niet eerder in een met een brandstofcel. Het racevoertuig, dat een topsnelheid heeft van 110 kilometer per uur, is in Rotterdam ontwikkeld door het bedrijf Formula Zero. De zero staat vol nul emissie van schadelijke stoffen.

In tegenstelling tot gewone karts en de Formule 1-wagens maakt de waterstofauto vrijwel geen geluid. Alleen het zoemen van de banden over het asfalt is te horen. En in plaats van gassen, komt er glashelder water uit de uitlaat. Daarvan kreeg Bos na afloop een glaasje te drinken. Zijn reactie: "Ik heb liever een biertje."

Wethouder Roelf de Boer (Milieu) sprak van een historisch moment om met nieuwe technologie te rijden, onafhankelijk van olie. Daar had hij het deels afsluiten van de Coolsingel wel voor over.