DEN HAAG - Moordenaars moeten minimaal twintig jaar de cel in, dieven op zijn minst drie maanden. Met onder meer de invoering van minimumstraffen wil de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders de komende vier jaar de criminaliteit halveren.

Dat staat in een plan met vijftien punten voor aanpak van criminaliteit dat de PVV donderdag presenteerde. Verder wil de partij dat in de strafmaat het onderscheid tussen een poging tot een misdrijf en het plegen van een misdrijf vervalt. Dit betekent dat een verdachte die alleen probeerde een moord te plegen een even hoge straf krijgt als een moordenaar.

Maaltijden

Verder wil Wilders dat gevangenen het een stuk minder prettig krijgen in hun cel. "Een gevangenisstraf moet de slechtste tijd van je leven zijn." Dat betekent geen keuze meer uit maaltijden, geen tv en internet en de verwarming op maximaal 18 graden.

"De gedetineerde moet maar een trui aantrekken. We willen geen onmenselijke situatie, maar ook geen fratsen." Gevangenen mogen nog wel worden voorbereid op terugkeer in de samenleving, maar bij proefverloven moet de veiligheid wel voor 100 procent gegarandeerd zijn.

Schandpaal

Gevangenen moeten herkenbaar op straat een werkstraf uitvoeren, zodat er een schandpaaleffect ontstaat, zoals Wilders het noemt. Dit zou in eerste instantie moeten gelden voor jongeren die in de cel belanden voor vergrijpen die veel overlast veroorzaken. Vooral voor moslimjongeren zou dit effectief kunnen zijn, stelt de PVV-lijsttrekker, omdat zij uit een schaamtecultuur komen.

Ouders zouden ook aan de schandpaal genageld mogen worden als zij weigeren hun kind te corrigeren. Hun namen zouden aan het grote publiek bekendgemaakt moeten worden en ze zouden de kinderbijslag moeten kwijtraken.