AMSTERDAM - Mensen kunnen vanaf donderdag hun politieke voorkeur ook bepalen via de website Kieskompas. Anderhalve week geleden werd de StemWijzer gelanceerd, donderdag gaat het Kieskompas online. Het is een initiatief van dagblad Trouw en de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam.

Politicoloog André Krouwel van de VU stelt donderdag in Trouw dat de StemWijzer te simpel is en alleen een stemadvies geeft op basis van de verkiezingsprogramma's. "Maar kiezers laten zich ook beïnvloeden door geleverde prestaties van politieke partijen.

Daarnaast speelt de persoonlijkheid van lijsttrekkers een steeds grotere rol bij het stemgedrag." Veel mensen zouden zich niet herkennen in het stemadvies van de StemWijzer. Stemmers kunnen op Kieskompas.nl onder meer aangeven wat ze van Jan Peter Balkenende vinden en hoe zij terugkijken op de afgelopen jaren.

Voor het bepalen van de voorkeurstem is overigens ook de site wiekiesjij.nl in de lucht, die wordt gezien als een aanvulling op de StemWijzer.

Ook omroep LLiNK heeft deze week een eigen kieswijzer gelanceerd. Met 20 stellingen ontdekt de bezoeker welk partijprogramma het beste aansluit bij zijn of haar visie op een duurzame wereld.