HILVERSUM - De PvdA wil dat de themakanalen de van Publieke Omroep, die de omroeporganisatie woensdag presenteerde, voor iedereen gratis beschikbaar zijn. Tijdens de behandeling maandag van de mediabegroting in de Tweede Kamer gaat PvdA-woordvoerder Martijn van Dam vragen aan minister Maria van der Hoeven (Media) of zij hiervoor wil zorgen.

Van Dam vermoedt dat hiervoor de Mediawet moet worden aangepast, maar vindt daar alle reden toe. "Kijkers moeten niet dubbel hoeven betalen voor publieke tv-programma's. Eerst via hun belastinggeld en vervolgens via hun bijdrage aan de kabelaars. Die zijn namelijk van plan om een deel van de themakanalen in ee duur betaalpakket onder te brengen en wij vinden dat dat absoluut niet kan."

Publieke Omroep (PO) bereikte woensdag een overeenkomst met de overkoepelende organisatie van kabelaars, de Vecai. Die zal stimuleren dat de aangesloten kabelmaatschappijen de zeventien beschikbare PO-kanalen zullen doorgeven, al dan niet in het duurdere betaalpakket. De Vecai betaalt voor de overeenkomst, die tot eind 2008 loopt, een bijdrage. Hoeveel die is, maakten beide partijen woensdag niet bekend. Van Dam wil ook inzicht in de hoogte van de bijdrage.

Concurrentie

Volgens Ruurd Bierman van de raad van bestuur PO is het logisch dat die inzage nu niet wordt gegeven, omdat kabelaars momenteel ook onderhandelen met commerciële zenders. "De hoogte van de bijdrage is dus concurrentiegevoelig, maar ga nu niet denken dat het schip met geld bij ons is binnengevaren."

Bierman vindt het verder ook logisch dat kijkers voor nieuwe PO-diensten extra moeten betalen. "Europese regels verplichten ons ook daartoe, omdat we anders ten opzichte van commerciële aanbieders concurrentievervalsend bezig zouden zijn. Bovendien is het opnieuw, gegroepeerd, uitzenden van oude programma's van de publieke omroepen niet gratis. We moeten bijvoorbeeld acteurs van series opnieuw betalen voor het weer uitzenden."

Manco's

Van Dam erkent dat dat een probleem is. "Er zitten inderdaad manco's aan het huidige auteursrecht, dat moet worden aangepast aan de huidige tijd. Maar dat mag geen belemmering zijn om publieke programma's gratis aan te bieden. Dat geldt ook voor het argument van de Europese regels. Ik weet dat er in Brussel flink wat rare dingen worden verzonnen, maar de regels kunnen het gratis verspreiden echt niet verbieden."