AMSTERDAM - Het thema duurzaamheid is te veel op de achtergrond geschoven. Dat vindt oud-premier Ruud Lubbers. Hij pleit voor een nieuwe impuls in duurzaamheid in Nederland. "Nederland liep eerst voorop, maar het lijkt wel of we die voorsprong aan het verliezen zijn", aldus Lubbers in een interview met NU.nl.

"Nederland moet bekend worden als het land van duurzaamheid", vindt Lubbers. De voormalig Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN houdt zich al zijn hele carrière bezig met milieu en duurzaamheid en is daar sinds zijn terugkeer in Nederland in diverse functies op gespecialiseerd.


Lucas Benschop | Lubbers (r) tijdens de Nacht van de VN in gesprek met Paul Rosenmöller, oudfractieleider GroenLinks

Lubbers was van 1982 tot 1994 minister-president van Nederland. Hij leidde drie CDA-kabinetten: de eerste twee met de VVD, de derde met het PvdA. "Ik ben nog wel lid van het CDA, dus op die manier ben ik nog actief, maar ik heb geen enkele functie", aldus Lubbers. "Ik heb geen ambitie in de politiek, maar als minister van staat word ik ook geacht me niet met partijpolitiek bezig te houden."

In het Amnesty-tijdschrift Wordt Vervolgd dat woensdag verschijnt uit Lubbers kritiek op het beleid van VVD-minister Verdonk (Vreemdelingenzaken). "Maar dat doe ik niet als CDA'er, dat doe ik als voorzitter van het Universitair Asiel Fonds."