UTRECHT - Huisartsen vinden Tweede Kamerlid Agnes Kant (SP) de meest geschikte kandidaat voor minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een nieuw kabinet. Dit staat deze week in Huisarts in Praktijk, het ledenblad van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Uit de peiling onder leden van de LHV blijkt verder dat 61 procent van de ondervraagde huisartsen de voorkeur geeft aan een kabinet van PvdA, SP en GroenLinks. Slechts 13 procent van de artsen zou van plan zijn op de VVD te stemmen. Volgens 'Huisarts in Praktijk' heeft dit te maken met de onpopulariteit van minister Hoogervorst van VWS.

De huisartsen hebben evenmin vertrouwen in verzekeraars: 94 procent vindt dat die niet in staat zijn om de kwaliteit in de zorg te garanderen. Ook wil 87 procent dat marktwerking in de zorg niet verder wordt uitgebreid.

Halsema

Behalve Agnes Kant, tippen de huisartsen oud-voorzitter van de LHV Bas Vos (tweede plaats) en GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema (derde plaats) voor een ministerschap. Geen van de huidige bewindslieden zijn genoemd.

Ruim 10.000 huisartsen zijn aangesloten bij de LHV. Van hen deden er 183 mee aan de peiling.