AMSTERDAM - Voormalig LPF-minister Herman Heinsbroek stopt met zijn politieke groepering Lijst Nieuwe Politiek. Hij doet niet mee aan de komende verkiezingen omdat zijn karakter hem in de weg staat, zegt hij in een interview met Miljonair Magazine.

"Ik wil een duidelijke koers varen, de koers verleggen. In de politiek is dat vrijwel onmogelijk, nee, helemaal onmogelijk. Mensen worden niet, zoals in het bedrijfsleven, afgerekend op hun resultaat. Tegen de stroom oproeien vind ik leuk, maar in Den Haag is het tegen de waterval oproeien", onderbouwt Heinsbroek zijn afkeer voor de politiek op dit moment.

Balkenende

Hij zegt als liberaal waarschijnlijk op premier Balkenende te stemmen, omdat hij die een betrouwbare CDA'er vindt. In de VVD is hij teleurgesteld omdat de partij niet zou nakomen wat die al jaren belooft, zoals afschaffing van de vermogensbelasting. "Als er een linkse meerderheid zou komen, zou ik sterk overwogen hebben mee te doen om tien zetels uit de markt te halen. Maar er komt geen linkse meerderheid, let maar op. Ik denk dat Balkenende weer gaat winnen."

Heinsbroek was in 2002 86 dagen minister van Economische Zaken in Balkenende I, maar kreeg ruzie met voormalig minister Eduard Bomhoff van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Uiteindelijk moesten beide kemphanen opstappen.