Geachte heer Boekestijn,

Er is bijna geen naam die op internet vaker verkeerd wordt geschreven dan de uwe. Boekestein, dat vinden mensen leuk, omdat het lijkt op Bolkestein, Boekesteijn, dat schrijven SP-ers meestal, omdat het een soort van brallerigheid insinueert, Boekesteyn, ik kwam alle denkbare varianten tegen.

Hier is Vincent Bijlo, niet Beijlo, Beilo of Beylo, maar gewoon Bijlo, lijstduwer van GroenLinks voor de Kamerverkiezingen.

Wat zullen we doen, vousvoyeren of tutoyeren? Het valt mij op dat er steeds minder "u" wordt gezegd tegen politici. Misschien is dat een poging om de veronderstelde kloof tussen politici en burgers te dichten.

Hoe gaat het met uw campagne, meneer Boekestijn, hoe is de stemming in het land, ten opzichte van uw VVD?

Hier gaat het uitstekend, af en toe doe ik op de achtergrond mee voor de GroenLinkscampagne. Niet al te nadrukkelijk, ik vind dat ik als lijstduwer geen persoonlijke campagne moet voeren. Het gaat niet om mij, het gaat om de partijstandpunten. Bovendien, of ik nou echt de Kamer in wil, dat weet ik nog niet.

Het zal zo’n vaart niet lopen, ik sta op nummer 29, en in de laatste peilingen staan we op 6 zetels, maar ik houd niets voor onmogelijk. Het zou natuurlijk ook kunnen dat ik met voorkeurstemmen word gekozen. Dan dien ik mij te beraden op de ontstane situatie, u leest, ik heb het politieke jargon al behoorlijk in mijn vingers.

Ik las ergens op de SP-site dat u Jan Marijnissen meer intellectueel tegenspel wil gaan bieden. Ik juich dat toe, maar niet alleen Jan Marijnissen, hoop ik. De politiek kan wat mij betreft wel wat meer denkkracht gebruiken. Gaat u daar voor zorgen? En, wat wordt uw portefeuille in de Kamer, contemporaine geschiedenis, en de lessen die wij daaruit kunnen trekken?

Groet, Vincent Bijlo.

Vincent Bijlo is cabaretier en schrijver. Hij staat op nummer 29 van de kandidatenlijst voor GroenLinks

Donderdag reageert universitair docent geschiedenis en VVD-kandidaat Arend Jan Boekestijn op de brief van Vincent Bijlo.