HILVERSUM - VVD-lijsttrekker Mark Rutte waarschuwt voor grote gevolgen voor de inkomens van huizenbezitters als andere partijen hun plannen doorzetten om de hypotheekrenteaftrek te beperken of af te schaffen.

Hij deed dat maandag tijdens het NOS-verkiezingsdebat op Radio 1. Rutte ging in discussie met onder anderen D66-leider Alexander Pechtold en GroenLinks-leider Jolande Sap die in tegenstelling tot de VVD de renteaftrek wel willen versoberen, ook voor bestaande huizenbezitters.

''U loopt het risico dat u daarmee veel huishoudens in de problemen brengt'', benadrukte Rutte die zei dat de overheid betrouwbaar moet zijn.

Pechtold en Sap wezen erop dat er een einde moet komen aan het bevoordelen van de hoogste inkomens zoals bij de huidige hypotheekrenteaftrek gebeurt.

Sap benadrukte dat bij de aanpak van de hypotheekrenteaftrek de hoogste inkomens eerst aan de beurt komen en middeninkomens het pas over 20 jaar merken. D66 heeft in haar plannen een overgangsregeling voor bestaande huizenbezitters opgenomen.