Brad Raffensperger, de staatssecretaris van Georgia, heeft maandag een onderzoek geopend naar een poging van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump om de verkiezingsuitslag in de staat ongeldig te laten verklaren.

Het onderzoek is aangekondigd nadat Trump Raffensperger in een telefoongesprek op 2 januari onder druk zette om de verkiezingsuitslag in de staat ongeldig te verklaren. Trump vroeg de staatssecretaris in het gesprek om "genoeg stemmen te vinden" om zijn verkiezingsnederlaag in Georgia terug te draaien.

Het "enige" wat Trump van Raffensperger wilde, is dat hij 11.780 stemmen voor hem vindt. Eerst probeerde Trump dit door hem te vleien en te smeken, later door te dreigen met strafrechtelijke procedures. Volgens Trump was het onmogelijk dat hij de staat had verloren.

Na het gesprek kwamen er verzoeken binnen bij het kantoor van de staatssecretaris om het incident te onderzoeken. Volgens een woordvoerder van Raffensperger gaat het om een administratief onderzoek dat zich richt op het vinden van feiten. "De procureur-generaal beslist over toekomstige juridische stappen", aldus de woordvoerder.

Volgens experts heeft Trump mogelijk meerdere verkiezingswetten overtreden door Raffensperger onder druk te zetten, waaronder samenzwering om verkiezingsfraude te plegen en het opzettelijk belemmeren van de uitvoering van verkiezingsplichten. Op het overtreden van deze wetten staan boetes of zelfs een gevangenisstraf.

Audio: Trump zet partijgenoot onder druk voor extra stemmen
113
Audio: Trump zet partijgenoot onder druk voor extra stemmen