Volg hier de ontwikkeling rond de beëdiging van Joe Biden tot 46e president van de Verenigde Staten en die van Kamala Harris tot zijn vicepresident.

[19.14 uur: dit liveblog is gesloten.]

Welkom op dit liveblog. Ik ben Matthijs le Loux, redacteur Algemeen, en ik houd je de komende uren op de hoogte van de ontwikkelingen rond de inhuldiging van de nieuwe Amerikaanse president en vicepresident, de Democraten Joe Biden en Kamala Harris.

  • Biden (78) is de oudste Amerikaanse president die ooit is ingezworen.
  • Harris (56) scoort een hattrick: ze is de eerste vrouwelijke, zwarte en Aziatische vicepresident.
  • Bij de inauguratie is geen publiek aanwezig, zowel vanwege het coronavirus als uit angst voor ongeregeldheden na de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers op 6 januari.
  • Republikein Donald Trump weigert de inauguratie van zijn opvolger bij te wonen en is 's ochtends vertrokken uit Washington.

Heb je een vraag? Stuur die naar matthijs@nu.nl. Wellicht komt het antwoord dan voorbij in dit liveblog.
Bekijk hier de inauguratie van Joe Biden en Kamala Harris
Bekijk hier de inauguratie van Joe Biden en Kamala Harris
woensdag 20 januari 2021 om 18:13
Hiermee komt een einde aan onze liveberichtgeving over de inauguraties van Joe Biden en Kamala Harris. De start van hun regering vormt het officiële einde van een roerige afgelopen vier jaar.

Tot slot een persoonlijke noot: uw verslaggever zal niet de enige journalist zijn die zich vanavond een borrel inschenkt en terugdenkt aan een unieke periode in zijn loopbaan.

Een fijne avond toegewenst. Uiteraard lees, zie en hoor je komende tijd op NU.nl hoe het de nieuwe regering-Biden vergaat.
woensdag 20 januari 2021 om 18:05
NU.nl-bezoeker Fay vraagt: Zal Biden de Amerikaanse visaregelingen versoepelen? Momenteel mogen alleen J1-studenten het land in - gaat hij ook zorgen dat J1-stages en -traineeships weer door kunnen gaan?

Antwoord: Dat is nog niet in detail bekend, maar Biden heeft wel aangekondigd dat zijn regering het visaregime zal versoepelen. We blijven deze kwestie komende tijd voor je volgen.
woensdag 20 januari 2021 om 17:58
Joe Biden legt de presidentiële ambtseed af, vergezeld door echtgenote Jill. (Foto: ANP)
woensdag 20 januari 2021 om 17:50
NU.nl-bezoeker Benoit vraagt: Nu Trump het podium heeft verlaten, schijnbaar zonder fatsoenlijke overdracht aan Biden, hoe en wanneer worden de nucleaire codes en dergelijke overgedragen?

Antwoord: De Amerikaanse president wordt altijd vergezeld door een assistent, een militair, die een tas met de nucleaire codes met zich meedraagt. Normaal gesproken wordt die tas gewoon door de assistent van de scheidende president overhandigd aan die van de nieuwe. Donald Trump heeft zijn tas met zich meegenomen naar Florida, maar het Pentagon heeft Biden een andere gegeven. De codes in de tas van Trump verliepen om 12.00 uur Amerikaanse tijd. Op datzelfde ogenblik werden die in de tas van Biden actief.
woensdag 20 januari 2021 om 17:45
De aanwezige gasten en muzikanten staan met elkaar te praten. Vrijwel iedereen draagt een mondkapje, maar de 1,5 meter wordt duidelijk niet bewaard. 

Straks wordt oud-vicepresident Mike Pence uitgezwaaid en inspecteren Biden en Harris een parade van militairen van alle Amerikaanse strijdkrachtonderdelen.  

De nieuwe president en vicepresident en hun partners zullen zich daarna begeven naar het militaire kerkhof in Arlington, Virginia. Ze worden vergezeld door de aanwezige oud-presidenten en hun echtgenotes. Daar volgt een kranslegging bij de tombe van de Onbekende Soldaat.

Als slotstuk van de dag wordt Biden door een escorte van de strijdkrachten begeleid naar het Witte Huis.
woensdag 20 januari 2021 om 17:38
Nog even terug naar de woorden van dichteres Amanda Gorman.

"Amerikaans zijn is meer dan de trots die we erven. Het is het verleden waar we instappen en hoe we dat repareren. We zullen niet terug marcheren naar wat was, maar ons bewegen naar wat zal komen; een land dat is gekneusd maar nog heel is, welwillend maar dapper, fel en vrij. We zullen ons niet laten keren of laten onderbreken door intimidatie, omdat we weten dat onze lijdzaamheid en traagheid dan de toekomst zullen worden."
woensdag 20 januari 2021 om 17:33
De militairen voeren de vlaggen weer af en de Bidens en het echtpaar Harris worden gefeliciteerd door de aanwezigen. De inauguratieplechtigheid zit erop.
woensdag 20 januari 2021 om 17:30
De ceremonie wordt afgesloten met een vurig gebed van dominee Silvester Beaman uit Delaware, de thuisstaat van Biden.

De twee zijn al 28 jaar bevriend. Beaman was ook betrokken bij de diensten die werden gehouden na het overlijden van de oudste zoon van Biden, Beau, met wie de dominee ook goed bevriend was geraakt. Beau overleed in 2015 op 46-jarige leeftijd aan kanker.
woensdag 20 januari 2021 om 17:26
Lady Gaga zingt het Amerikaanse volkslied voor de inhuldiging van president Biden
Lady Gaga zingt het Amerikaanse volkslied voor de inhuldiging van president Biden
woensdag 20 januari 2021 om 17:22
Na een muzikaal optreden van countryster Garth Brooks, die de rouwklassieker Amazing Grace ten gehore bracht in herinnering aan de slachtoffers van het coronavirus, is het de beurt aan Amanda Gorman, de eerste 'jongerendichter des vaderlands' en met haar 23 jaar de jongste dichter die ooit sprak tijdens een inauguratie.

Ze leest haar gedicht The Hill We Climb ('De heuvel die we beklimmen') voor. Dat is heel actueel: het gaat onder meer over de bestorming van het Capitool op 6 januari. De kern van het gedicht is hoopvol: Gorman sluit zich aan bij de boodschap die Biden net liet horen, dat ze gelooft dat haar land weer in eenheid kan samenkomen.
woensdag 20 januari 2021 om 17:16
Biden sprak ook over de uitdagingen die hem en zijn nieuwe regering te wachten staan. Die zijn niet mis. Het coronavirus is nog niet verslagen en de vooruitzichten voor deze winter zijn nog grimmiger dan in de eerste maanden van de pandemie. De Amerikaanse economie lijdt daar ook ernstig onder. Daarnaast zijn er de klimaatproblemen, de problemen rond racisme en de hernieuwde impuls voor politiek extremisme.

De regering-Biden wil voortvarend van start om die verschillende crises aan te pakken. Daar kun je hier meer over lezen. Liever een video? Die hebben we ook voor je.
woensdag 20 januari 2021 om 17:08
Kamala Harris wordt ingezworen als vicepresident
Kamala Harris wordt ingezworen als vicepresident
woensdag 20 januari 2021 om 17:08
"Laten we vandaag, op dit moment, hier, een nieuwe start maken, wij allemaal", zegt hij. "Laten we weer naar elkaar gaan luisteren, elkaar horen, elkaar zien, elkaar respect tonen. Politiek hoeft geen vlammenzee te zijn, die alles in zijn pad verslindt. Niet elk meningsverschil hoeft te leiden tot de totale oorlog. En we moeten de cultuur verwerpen waarin feiten worden gemanipuleerd of zelfs helemaal worden gefabriceerd."
woensdag 20 januari 2021 om 17:03
Joe Biden legt de ambtseed af en wordt ingezworen als president
Joe Biden legt de ambtseed af en wordt ingezworen als president
woensdag 20 januari 2021 om 17:03
"Mijn hele ziel is toegewijd aan het verenigen van dit land en ik vraag elke Amerikaan om zich bij me te voegen om dat te bereiken", zegt Biden. "Ik weet dat praten over eenheid tegenwoordig voor sommigen kan klinken als een dwaze fantasie. Ik weet dat de kwesties die ons verdelen diep zijn, en ze zijn echt."

Hij stelt dat de politieke spanningen die het land momenteel verdelen niet nieuw zijn. "Onze geschiedenis is een constante worsteling geweest, tussen het Amerikaanse ideaal dat we allemaal gelijk zijn geschapen en de harde, pijnlijke realiteit dat racisme, nativisme (po­li­tiek die be­lan­gen van au­toch­to­nen bo­ven die van men­sen met een mi­gra­tie­ach­ter­grond stelt, red.), angst en demonisering ons al heel lang verdelen."

Biden verwijst naar andere moeilijke tijden in de Amerikaanse geschiedenis, zoals de Burgeroorlog, de Grote Depressie, de wereldoorlogen en de aanslagen op 11 september 2001. Hij zegt dat de Amerikanen elke keer hebben laten zien te kunnen samenkomen voor het landsbelang. "Geschiedenis, geloof en rede wijzen ons de weg, de weg van de eenheid."
woensdag 20 januari 2021 om 16:52
President Joe Biden neemt het woord. "Dit is de dag van Amerika. Dit is de dag van de democratie, een dag van geschiedenis en hoop, van vernieuwing en vastberadenheid. Door beproeving zoals die in geen eeuwen zijn gezien is Amerika opnieuw getest, en Amerika is opgestaan en heeft de uitdaging het hoofd geboden." 

"Vandaag vieren we niet de overwinning van een kandidaat, maar van een zaak: de zaak van de democratie. De wil van het volk is gehoord en de wil van het volk is gevolgd. We hebben opnieuw geleerd dat de democratie kostbaar en kwetsbaar is. En dit uur, vrienden, heeft de democratie gezegevierd."
woensdag 20 januari 2021 om 16:52
Op voorhand werd gevreesd voor onrust. Na de bestorming van het Capitool op 6 januari kondigden verschillende extreemrechtse groeperingen demonstraties aan, zowel in de aanloop naar als tijdens de inauguratie. 

De zeer strenge veiligheidsmaatregelen die in Washington werden getroffen en de golf van arrestaties in nasleep van de bestorming lijken effect te hebben gehad. Vooralsnog is het rustig in de Amerikaanse hoofdstad.
woensdag 20 januari 2021 om 16:49
Op 20 januari 2020, om 11.48 uur, plaatselijke tijd, werd Joe Biden de 46ste president van de Verenigde Staten.
woensdag 20 januari 2021 om 16:49
De voorzitter van het Amerikaans Hooggerechtshof, John Roberts, bestijgt het podium, gevolgd door Joe Biden en zijn echtgenote. Jill draagt de familiebijbel van de Bidens bij zich, die al generaties door hen wordt gekoesterd.

Biden houdt zijn rechterhand omhoog en legt de eed af.
woensdag 20 januari 2021 om 16:44
Popster Jennifer Lopez verzorgt nu een muzikaal intermezzo, terwijl we wachten op het échte grote moment van de dag. Rond 18.00 uur (12.00 uur Amerikaanse tijd), zoals vastgelegd in de Amerikaanse Grondwet, zal Joe Biden de ambtseed afleggen.
woensdag 20 januari 2021 om 16:42
De 56-jarige Harris is de 49ste vicepresident van de Verenigde Staten en de eerste vrouw die deze functie bekleedt. Daarnaast is ze de eerste zwarte vicepresident en de eerste van Aziatische afkomst. Haar moeder was Indiaas en haar vader is Jamaicaans.

Of nou ja, Harris is eigenlijk pas geïnstalleerd op het moment dat 'haar' president het pluche heeft bestegen.
woensdag 20 januari 2021 om 16:42
Kamala Harris wordt ingezworen. Ze legt haar ambtseed af.
woensdag 20 januari 2021 om 16:41
Andrea Hall, afgezant van een grote vakbond voor brandweerlieden, die als een van de eerste bonden een stempel van goedkeuring gaf aan Biden, spreekt de oath of allegiance uit, de eed voor Amerikaanse burgers. 
woensdag 20 januari 2021 om 16:39
In het gebied waar normaal gesproken honderdduizenden toeschouwers zouden staan, zijn zo'n 110.000 Amerikaanse vlaggen neergezet door de organisatoren van de inauguratie. Die wapperen lustig mee met Lady Gaga.
woensdag 20 januari 2021 om 16:36
Nu zal popster Lady Gaga het Amerikaanse volkslied ten gehore brengen. Ze wordt begeleid door een band van Amerikaanse mariniers. Militairen voeren eerst een vlaggenparade uit.

Lady Gaga sprak zich tijdens de campagne fel uit voor Joe Biden en werkte samen met zijn team om seksueel geweld te bestrijden.
woensdag 20 januari 2021 om 16:32
Na Klobuchar is het woord aan een Republikeinse collega, Roy Blunt, hooggeplaatst lid van het reglementair comité van de Senaat. Hij begint met een grap over de lichte sneeuw die momenteel valt in de Amerikaanse hoofdstad.

Hoe kan het ook anders, als Klobuchar - die uit de vaak dik besneeuwde staat Minnesota komt en haar eigen presidentscampagne lanceerde op een dag met veel sneeuwval  - de ceremonie opent, zegt hij.

Blunt noemt de bestorming van het Capitool op 6 januari ook even. Die "herinnert ons eraan dat een regering die is ontworpen om in balans te blijven en zichzelf te controleren zowel breekbaar als veerkrachtig is".
woensdag 20 januari 2021 om 16:27
Klobuchar spreekt van een nieuw begin voor het land, twee weken na de bestorming van het Capitool door de aanhangers van de vertrekkende president. "Dit is de dag waarop onze democratie zichzelf opraapt, afstoft en doet wat zij altijd doet", zegt ze.

"Deze overdracht van het heilige vertrouwen tussen de leiders en hun volk vindt niet zonder reden plaats voor de glanzende koepel van het Capitool," stelt ze. Volgens haar is dat een teken dat de Amerikaanse "unie zal voortduren".
woensdag 20 januari 2021 om 16:23
Biden en zijn echtgenote Jill zijn verschenen op het podium aan de westkant van het Capitool, na een wandeling door de gangen van het Amerikaanse parlementsgebouw. De Democratische senator Amy Klobuchar voert het openingswoord.
woensdag 20 januari 2021 om 16:19
Wat staat er op het programma?
Inmiddels druppelen de eerste gasten binnen aan de westzijde van het Capitool in Washington. Onder anderen de oud-presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton maken hun opwachting, vergezeld door hun echtgenotes. Scheidend vicepresident Mike Pence besloot de inauguratie ook bij te wonen, tot woede van scheidend president Donald Trump. 

(Nederlandse tijden)
17.30 uur: Openingswoord
Even voor 18.00 uur: Kamala Harris wordt ingezworen door opperrechter Sonia Sotomayor.
18.00 uur: Joe Biden wordt ingezworen door Hooggerechtshof-voorzitter John Roberts