Vertrekkend president Donald Trump heeft dinsdag in een toespraak van bijna twintig minuten afscheid genomen van het Amerikaanse volk. Daarin benadrukte hij erg trots te zijn op feit dat hij als eerste president in decennia "geen nieuwe oorlog is begonnen", wat hij tijdens zijn presidentscampagne ook beloofd had. Hij wenste de volgende regering succes en zei voor zijn opvolger te bidden.

De Amerikaanse president vertelde in zijn toespraak over de dingen die hij in de afgelopen vier jaar heeft bereikt. Zo zei hij dat hij van de Verenigde Staten de grootste economie ooit heeft gemaakt en stond hij stil bij de historische vredesdeals in het Midden-Oosten. "We deden wat er van ons verwacht werd en nog veel meer", aldus Trump.

Trump herhaalde ook zijn eerdere kritiek op andere NAVO-lidstaten, die volgens hem te weinig betalen voor hun gezamenlijke veiligheid. "Dankzij mijn regering hebben we de soevereiniteit van de VS teruggewonnen, de NAVO-leden zijn meer gaan bijdragen. We hebben ons teruggetrokken uit eenzijdige deals die niet in ons belang waren." Ook is Trump trots op de harde koers die hij voer ten aanzien van China.

Trump stond tot slot ook nog stil bij de bestorming van het Capitool op 6 januari. Volgens hem waren alle Amerikanen geschokt door de aanval op het parlementsgebouw. "Politiek geweld is een aanval op alles waar we in geloven. Het kan nooit worden getolereerd." Hij riep - net als een week geleden - op tot eenheid.

In zijn hele speech noemde hij geen enkele keer de naam van Joe Biden, de aankomende Democratische president.

Trump neemt afscheid: 'Trots op wat we hebben bereikt'
111
Trump neemt afscheid: 'Trots op wat we hebben bereikt'

Trump breekt met traditie en is niet aanwezig bij inauguratie

Trump en zijn vrouw Melania zijn woensdag niet aanwezig bij de inauguratie van Biden in Washington. Hij breekt daarmee met een lange traditie. Sinds president Andrew Johnson (1865-1869) woonde iedere vertrekkende president de inauguratie van diens opvolger bij.

Trump is van plan om woensdagochtend te vertrekken uit de Amerikaanse hoofdstad. Op de nabijgelegen vliegbasis Andrews AFB wordt een 'groot' afscheidsfeest gehouden. Grote afwezige daarbij is vicepresident Mike Pence, die in tegenstelling tot Trump wel bij de inauguratie van Biden aanwezig zal zijn.

De relatie tussen de twee is flink bekoeld sinds Pence weigerde de verkiezingszege van Biden te dwarsbomen. Pence nam dinsdag met verschillende foto's op Twitter afscheid van het Amerikaanse volk. Op niet één daarvan was Trump te zien.

Trumps echtgenote Melania nam maandag al afscheid van het Amerikaanse volk als first lady. In een toespraak van ruim zes minuten noemde ze haar rol "de grootste eer van haar leven" en zei ze dat de laatste vier jaren onvergetelijk waren.

Biden neemt afscheid van Delaware en staat stil bij overleden zoon

Terwijl Trump afscheid nam van Washington, deed Biden dat van zijn thuisstaat Delaware, waarvan hij ruim drie decennia senator was. In een emotionele toespraak zei hij dat de staat voor altijd in zijn hart zal zitten. Ook betreurde hij het dat zijn in 2015 overleden zoon Beau niet bij de inauguratie kan zijn. "Eigenlijk hadden we hem moeten introduceren als president."

Biden neemt woensdag zijn intrek in het Witte Huis.