Het team van de aanstaande Amerikaanse president Joe Biden heeft een voor zondag geplande repetitie van diens inauguratie uitgesteld vanwege zorgen over de veiligheid. Ingewijden melden aan Politico dat de repetitie nu maandag zal plaatsvinden. Om wat voor dreigingen het gaat, is niet bekend.

Ook een geplande treinreis die Biden zou maken van zijn woonplaats in Wilmington in de Amerikaanse staat Delaware naar Washington gaat niet door uit veiligheidsoverwegingen. De comités die zich bezighouden met de inauguratie willen niets kwijt over de aard van de dreigingen.

Rechtse groeperingen, onder wie aanhangers van vertrekkend president Donald Trump, kondigden protesten op zondag en de dag van de inauguratie aan. Ook wordt op sociale media gedreigd met geweld.

Naar aanleiding van de bestorming van het Capitool in Washington van vorige week, is een reeks veiligheidsmaatregelen genomen om de stad te beschermen tegen geweldsuitbarstingen. De autoriteiten stelden al een veiligheidszone in het centrum in en meer dan twintigduizend reservisten van de Nationale Garde zijn opgeroepen.

Vooraanstaande parlementariërs en het ministerie van Veiligheid zijn ingelicht over de toenemende dreiging rond de inauguratie van Biden, die aanstaande woensdag plaatsvindt. Verschillende Amerikaanse media meldden donderdag dat Washington de National Mall gesloten houdt tijdens de inhuldiging.

Traditioneel bevinden zich honderdduizenden belangstellenden bij dat uitgestrekte plein om een glimp van de inauguratie van de Amerikaanse president op te kunnen vangen. Onder anderen de burgemeester van de hoofdstad heeft erop aangedrongen weg te blijven uit het gebied.