De Amerikaanse vicepresident Mike Pence wil Donald Trump niet uit diens ambt zetten door het zogeheten 25e amendement te gebruiken. Dat liet hij in de nacht van dinsdag op woensdag weten in een brief aan Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Dankzij het 25e amendement kan de vicepresident de bevoegdheden van de president overnemen als die laatste niet meer in staat is om zijn taken uit te voeren. Hiervoor moet er ook een meerderheid zijn in het kabinet. De Democraten en enkele Republikeinen hadden Pence ertoe opgeroepen het amendement te gebruiken.

Pence omschreef het verzoek als "een politiek spel" waaraan hij weigert mee te doen. "Ik geloof dat zo'n actie niet in het belang van ons land is of conform de grondwet", aldus de vicepresident.

De afgelopen dagen heerste spanning tussen de vicepresident en de president, omdat Pence niet aan het verzoek van Trump had voldaan om de bekrachtiging van Joe Bidens verkiezingszege in het parlement te dwarsbomen. Hier had Trump Pence nog toe opgeroepen tijdens een toespraak voorafgaand aan de bestorming.

Maandag kwam naar buiten dat Pence en Trump een "goed gesprek" hadden gevoerd in het Witte Huis en dat zij "vastbesloten" zijn "om hun werk voor het land voort te zetten tot het einde van hun termijn". Dat duidde er al op dat Pence het 25e amendement niet wil toepassen.

Zo willen de Democraten Trump afzetten en dit raakt hij dan kwijt
235
Zo willen de Democraten Trump afzetten en dit raakt hij dan kwijt

Democraten zien in Capitool-bestorming reden voor afzetting

De Democraten willen de president afzetten naar aanleiding van de bestorming van het Capitool vorige week door Trump-aanhangers. Nu dat via het 25e amendement niet lukt, hebben zij nog een tweede mogelijke route: via een impeachment, een aanklacht die leidt tot een politieke rechtszaak met als doel Trumps gedwongen vertrek.

In het Huis van Afgevaardigden wordt woensdag gedebatteerd over het opstellen van zo'n aanklacht. Wellicht wordt daar dan nog diezelfde dag over gestemd. Dat zou dan het begin zijn van het daadwerkelijk starten van zo'n afzettingszaak.

Om hem vervolgens via die route daadwerkelijk de laan uit te sturen, zou uiteindelijk een tweederde meerderheid in de Senaat nodig zijn. In 2019 was er ook al zo'n impeachment tegen Trump (toen vanwege de Oekraïnekwestie), maar daar werd die meerderheid bij lange na niet gehaald.

Meerdere Republikeinen hebben al kenbaar gemaakt dat Trump (dit keer) wat hen betreft uit zijn ambt mag worden gezet en dat verboden mag worden dat hij zich nog eens kandidaat stelt voor het presidentschap.

De Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell zou volgens ingewijden blij zijn met een nieuwe impeachmentprocedure tegen Trump omdat hij hiermee makkelijker uit de partij kan worden gezet, meldden ingewijden aan The New York Times dinsdag.