Als Black Lives Matter-betogers het Capitool hadden bestormd, zouden zij heel anders zijn behandeld door de autoriteiten, stelt de Amerikaanse president elect Joe Biden donderdagavond in een toespraak.

"We weten allemaal dat het waar is, en dat is onacceptabel", aldus Biden.

De aanstaande president van de Verenigde Staten vergelijkt de bestorming van het Capitool door aanhangers van president Donald Trump woensdag met de Black Lives Matter-protesten die gedurende 2020 plaatsvonden. AP schrijft dat daarbij ruim 14.000 mensen zijn gearresteerd, terwijl dat er na de bestorming slechts 52 waren.

De Black Lives Matter Global Network Foundation zegt in een verklaring dat zwarte mensen "regelmatig met de Nationale Garde of politie met geweren, schilden, traangas en gevechtshelmen te maken krijgen als zij voor zichzelf opkomen".

"Wanneer witte mensen een staatsgreep proberen te plegen, worden ze geconfronteerd met een teleurstellend klein aantal handhavers, die machteloos zijn en zelfs selfies nemen met terroristen."

Een grote groep aanhangers van Trump brak woensdag door de barricades van het Capitool en bestormde het gebouw. Congresleden waren op dat moment aan het debatteren over de verkiezingsuitslag. Bij de bestorming kwamen vier mensen om het leven en raakten tientallen agenten gewond. Een van de overledenen was een vrouw die in de borst werd geschoten door een agent.

Politiechef Washington treedt af

De chef van de Capitool-politie, Steven Sund, kondigde donderdagavond zijn aftreden aan. De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, had hiertoe opgeroepen omdat ze twijfels heeft over het optreden van de politie bij de onrust. Meerdere critici, onder wie verschillende politici, vinden dat de politie niet hard genoeg heeft opgetreden tegen de geweldplegers.

Commissaris Sund zei eerder op donderdag in een verklaring dat zijn agenten een heroïsche prestatie hadden geleverd "gezien de situatie waar ze zich in bevonden" en dat de "massale rellen" bij het Capitool van de buitencategorie waren.

Witte Huis gaf korte reactie in persconferentie

De perswoordvoerder van het Witte Huis heeft een korte reactie gegeven op de bestorming. Ze benadrukte dat het Witte Huis de bestorming afkeurt en wil dat alle verantwoordelijken worden berecht.

Ze voegde daaraan toe dat president Trump een ordelijke machtsoverdracht mogelijk zal maken en zei dat de Verenigde Staten zich weer moeten verenigen. Na deze korte verklaring van ongeveer een minuut liep de zegsvrouw weer weg zonder vragen van de pers te beantwoorden.

Ravage die Trump-fans achterlieten in Capitool gefilmd
81
Ravage die Trump-fans achterlieten in Capitool gefilmd