Vier mensen zijn woensdag om het leven gekomen tijdens de bestormingen van het Amerikaanse Capitool, zo laat de politie van Washington weten. Eén vrouw overleed nadat ze was neergeschoten in het parlementsgebouw. De politie maakte daarnaast melding van nog drie doden, van wie de doodsoorzaak vooralsnog niet bekend is. 52 Trump-aanhangers zijn opgepakt.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom Bestorming Capitool

Het is nog niet duidelijk door wie de vrouw neergeschoten is. De drie andere overledenen zouden zijn omgekomen na "individuele medische noodgevallen" rondom het Capitool. Wat dat daar precies mee wordt bedoeld, is nog onduidelijk.

De politie bevestigde eerder al dat iemand in het Capitool was neergeschoten. Op beelden die circuleren op sociale media is te zien dat een vrouw wordt neergeschoten in het parlementsgebouw. Ze werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie hield in totaal 52 Trump-aanhangers aan. Politiechef Robert Contee meldde dat 47 van de 52 arrestaties werden verricht vanwege overtredingen van de avondklok die de burgemeester had ingesteld. Van de aanhoudingen vonden er 26 plaats op het terrein van het Capitool.

Honderden Trump-demonstranten bestormden woensdag het Capitool, waar het Congres op dat moment samengekomen was om te debatteren over het tellen van de kiesmannen. De definitieve verkiezingsuitslag zou die avond ook vastgesteld worden.

Door de bestorming moest de zitting echter worden uitgesteld. De Trump-demonstranten braken door de barricade voor het Capitool en wisten in het gebouw te komen. De aanwezige Congresleden moesten in veiligheid worden gebracht.

De Nationale Garde werd gemobiliseerd om de lokale politie in Washington te assisteren. Om de onrust te beteugelen heeft de burgemeester van de stad een avondklok ingesteld tot donderdag 6.00 uur (lokale tijd). Ook in de staat Virginia geldt tot zeker donderdagochtend de noodtoestand.

Capitool bestormd door Trump-fans: zo ging het mis in Washington
145
Capitool bestormd door Trump-fans: zo ging het mis in WashingtonVolg de laatste ontwikkelingen bij het Capitool in de VS in ons liveblog.