Het Amerikaanse Congres kwam woensdag bijeen in het Capitool om formeel vast te stellen dat Joe Biden de winnaar van de presidentsverkiezingen is. Ongeveer een uur nadat de zitting in het Capitool begonnen was, bestormden Trump-aanhangers het gebouw en brak er chaos uit in het hart van de Amerikaanse democratie. NU.nl zet op een rij hoe dat precies verliep.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom Bestorming Capitool

12.00 uur (18.00 uur Nederlandse tijd): Duizenden Trump-aanhangers bij het Capitool
Duizenden Trump-aanhangers zijn naar Washington gekomen om te demonstreren tegen de verkiezingsuitslag. In een toespraak voor een groep aanhangers voor het Witte Huis herhaalde Donald Trump dat hij de verkiezingsuitslagen niet erkent en niet opgeeft.

In het Capitool komen de leden van de Senaat en Huis van Afgevaardigden bijeen om te stemmen over de aanstelling van Joe Biden als president.

Vicepresident Mike Pence benadrukt vlak voor de zitting dat hij slechts een ceremoniële positie bekleedt en de uitslag van de zitting niet kan veranderen. Daarmee gaat Pence in tegen Trump, die meerdere keren benadrukte dat de vicepresident de kiesmannen "terug moet sturen".

Trump spreekt voorafgaand aan bestorming van 'fake' verkiezingen
49
Trump spreekt voorafgaand aan bestorming van 'fake' verkiezingen

14.19 uur (20.19 uur Nederlandse tijd): Aanhangers breken door barricades Capitool

Honderden Trump-aanhangers breken door de barricades van het Capitool. Niet veel later dringen ze ook het gebouw binnen.

Congresleden worden uit het gebouw geëvacueerd. Ze dragen gasmaskers omdat er traangas wordt gebruikt. Sommige Congresleden proberen tevergeefs de deuren naar de Senaatsvloer te blokkeren.

Er wordt iemand neergeschoten in het Capitool, later wordt bekend dat gaat om een vrouwelijke Trump-supporter. Het is onduidelijk wie haar neergeschoten heeft. Later op de avond wordt duidelijk dat er uiteindelijk vier personen zijn overleden op en rondom het Capitool.

Congresleden schuilen onder bankjes tijdens de bestorming van het Capitool.

Congresleden schuilen onder bankjes tijdens de bestorming van het Capitool.
Congresleden schuilen onder bankjes tijdens de bestorming van het Capitool.
Foto: ANP

15.00 uur (21.00 uur Nederlandse tijd): Avondklok afgekondigd
De burgemeester van Washington kondigt een avondklok af vanaf middernacht tot donderdag 12.00 uur (Nederlandse tijd).

Er zijn nog altijd Trump-aanhangers in het Capitool, met vlaggen en wapens. Ze zijn onder meer in de kamers van de Congresleden en op de Senaatsvloer.

Republikeinen en Democraten roepen op Twitter de demonstranten op om het gebouw te verlaten. Trump "roept iedereen op om vreedzaam te blijven", maar het oproepen van zijn aanhang om te stoppen met de bestorming blijft uit.

Trump-aanhangers in het Capitool.

Trump-aanhangers in het Capitool.
Trump-aanhangers in het Capitool.
Foto: ANP

16.00 uur (22.00 uur Nederlandse tijd): Biden houdt een toespraak
De Amerikaanse president elect Biden veroordeelt in een toespraak de bestorming van het Congres. "Op dit moment wordt onze democratie op een ongeëvenaarde manier aangevallen. Dit is geen protest, maar een opstand. Ik ben geschokt en verdrietig dat ons land zo'n duister punt heeft bereikt."

Ook de zittende president Trump brengt een verklaring naar buiten. Hij herhaalt zijn ongefundeerde stelling dat de verkiezingen "gestolen" zijn en dat hij ze gewonnen heeft. Hij voegt eraan toe dat mensen nu naar huis moeten gaan.

Inmiddels is de oproerpolitie ook het overheidsgebouw binnengegaan. Van zichtbare arrestaties lijkt nog geen sprake.

Trump-aanhangers vallen journalisten aan bij Capitool
60
Trump-aanhangers vallen journalisten aan bij Capitool

17.00 uur (23.00 uur Nederlandse tijd): Demonstranten trekken langzaam weg uit Capitool
Trump roept zijn aanhangers uiteindelijk toch op naar huis te gaan. De rust lijkt redelijk terug te keren bij het Capitool. Dat komt overigens niet door het optreden van de politie, maar vooral omdat de Trump-aanhang uit eigen beweging vertrekt.

Om 23.38 uur (Nederlandse tijd) zijn alle Trump-aanhangers uit het gebouw verwijderd. De politie begint ook met het leegvegen van de omgeving rondom het overheidsgebouw. Agenten trekken in rijen op en mensen worden gedwongen het gebied te verlaten. Regelmatig zijn ontploffingen te horen, waarschijnlijk van flitsgranaten.

18.00 uur (0.00 uur Nederlandse tijd): Avondklok gaat in, Congres wil weer bijeenkomen
De avondklok is inmiddels ingegaan in Washington, maar het blijft onrustig op straat met Trump-aanhangers. Mitch McConnell heeft aangekondigd dat hij de stemming in het Congres wil voortzetten.

Verschillende sociale media, waaronder Facebook, Instagram en YouTube, hebben inmiddels een video van Trump verwijderd, waarin hij opnieuw zegt dat er gefraudeerd is bij de verkiezingen en dat de bestorming daarvan een logisch gevolg is. Twitter besluit Trumps account voor 12 uur te blokkeren, Facebook en Instagram volgen niet veel later met een ban van 24 uur.

Inmiddels wordt ook bekend dat de eerder neergeschoten vrouw aan haar verwondingen is overleden. Het gaat om een veteraan en Trump-aanhanger uit San Diego.

20.00 uur (2.00 uur Nederlandse tijd): Congres weer bijeen
Enkele uren nadat Trump-aanhangers het Capitool bestormden is het Congres weer bijeen. Het tellen van kiesmannen voor de presidentsverkiezingen zal woensdagavond nog hervat worden.

Voor zover bekend zijn er 52 aanhoudingen verricht: in ieder geval 30 voor het schenden van de avondklok en 13 voor onder meer het bestormen van het Capitool en het mishandelen van agenten.

Enkele ministers van het kabinet van Trump overwegen om het 25e amendement in te zetten om Trump af te zetten, meldt CNN op basis van Republikeinse bronnen. Het zou nog om verkennende gesprekken gaan.

Volg de laatste ontwikkelingen bij het Capitool in de VS in ons liveblog.